Cesar imagery

Puli

De Puli is een van de unieke herdershonden van Hongarije sinds de invasie van de Magyaren in de 10de eeuw. Hij maakt al 1000 jaar deel uit van het Ieven van de Hongaarse herders. Ze werden gefokt als hun enige metgezel en collega tijdens de lange dagen en maanden van isolatie op de grazige weiden van de Hongaarse vlaktes. Het beste kunnen ze schapen hoeden, ze zijn erop gebouwd om het lang uit te houden en zijn dus efficiënte en effectieve drijvers en verzamelaars. De ongewoon dikke, draadharige vacht helpt ze tegen weersextremen te kunnen. Pas in de vorige eeuw begonnen zoölogen en mensen die van honden houden het ras te bestuderen en documenteren. De Puli is populair geworden, een gevestigde naam in het land waar hij vandaag komt en waar hij nu als nationaal symbool wordt beschouwd en een nationale schat is.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd
Deze robuuste hond kan 15 jaar worden.

Gemiddelde grootte en gewicht
37 – 44 cm & 10 - 15 kg

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament
Het opvallendste aan deze hond van gemiddelde grootte is zijn rommelige, draadharige vacht. Die vacht kan wel tot de grond reiken tegen de tijd dat hij vier is, en met de staart gekruld over de rug is het moeilijk te zien wat nu de voorkant of de achterkant is. De Puli is een opmerkelijk actief, alert en lichtvoetig ras, en hij staat in hoog aanzien om zijn intelligentie en trainbaarheid. Het is een gevoelige hond voor één baas of gezin en hij is intens toegewijd en trouw gezelschap. Lief, niet dol op vreemden, maar uiterst timide of agressief zijn ernstige fouten bij dit ras. De Puli moet onderdeel van het gezin kunnen zijn en reageert niet goed op alleen thuis of in hok achtergelaten worden.

Overweg kunnen met andere huisdieren
De Puli is van nature voorzichtig en kan gereserveerd zijn bij andere honden. Ze moeten vroeg leren ander honden en huisdieren te accepteren. Ze hebben een dominant karakter en houden ervan de baas te zijn. Dit kan leiden tot conflicten met volwassen honden van hetzelfde geslacht.

Verzorging
De vacht van de Puli ziet er van nature uit als touwtjeshaar en hoewel de hond niet geborsteld hoeft te worden, moet hij nog wel verzorgd worden. Het is heel wat werk om een Puli met volledige vacht tot op de vloer er schoon en netjes uit te laten zien. De vacht vangt overal vuil, takjes en blaadjes en het kan lastig zijn om die eruit te halen. Om de prachtige vacht van de Puli er in volle glorie te laten uitzien heeft de Puli en toegewijde eigenaar nodig. Het komt dan natuurlijk vooral aan op een regelmatig bad en voor het wassen heb je al een uur nodig, maar het drogen duurt wel zes uur met een haardroger.

De vacht heeft de meeste verzorging nodig als de Puli tussen de 9 en 18 maanden oud is. De vacht moet dan regelmatig met de vingers bewerkt worden om de draden uit elkaar te houden. Je kunt hier de hulp van de fokker goed gebruiken om je te vertellen hoe je dat op de juiste manier doet.

De ideale eigenaar

De Puli past het beste bij iemand met een actieve levenstijl buitenshuis. Het zijn slimmerds en zijn geweldige gezelschapshonden en jachthonden. Hun intelligentie, trainbaarheid en enorme behoefte om het je naar de zin te maken hem tot een geweldige hond om te hebben.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy