Cesar imagery
Protect your dog’s teeth

Bescherm de tanden
van je hond

Waarom honden kauwsnacks en speeltjes nodig hebben waar ze veilig hun tanden in kunnen zetten

Het is gemakkelijk om te denken dat het gebit van jouw hond onverwoestbaar is. Honden gebruiken hun mond om de wereld te verkennen. Kauwen is het natuurlijke instinct van een hond, het helpt hen actief te blijven en stress te verlichten.

Fractured premolar tooth

Gebroken premolaire tand

© Lisa Milella

Maar de tanden van honden zijn kwetsbaarder dan je zou denken - hun glazuur is tot zes keer dunner dan onze menselijke tanden1 en de zenuwen liggen dichter op het tandoppervlakte.

Breuken kunnen moeilijk te herkennen zijn en worden niet altijd opgemerkt door hondeneigenaren. Honden zijn van nature roedeldieren. Om deze reden zijn ze goed in het verbergen van ongemakken om te voorkomen dat ze zwakheid vertonen. Dus zelfs als ze extreme pijn hebben, vertoont je hond mogelijk geen duidelijke tekenen van gebitsproblemen. Als je denkt dat jouw hond een gebroken tand heeft, neem dan contact op met je dierenarts.

 • 1. Crossley, DA. Tooth enamel thickness in the mature dentition of domestic dogs and cats--preliminary study. Journal of Veterinary Dentistry. 1995 Sep;12(3):111-3.
 • 2. Golden AL, Stoller N, Harvey CE. A survey of oral and dental diseases in dogs anesthetized at a veterinary hospital. J Am Anim Hosp Assoc 1982; 18: 891-899.
 • 3. Le Brech C, Hamel L, Le Nihouuannen JC, et al. Epidemiological study of canine teeth fractures in military dogs. J Vet Dent 1997; 14: 51-55, 1997.
 • 4. Hamp SE, Olsson SE, Farso-Madsen K, et al. A macroscopic and radiologic investigation of dental diseases of the dog. Vet Radiol 1984; 25: 86-92.
 • 5. Venturini. Retrospective study of 3055 pets referred to Odontovet® (veterinary dental center) during 44 months. Dissertação (Mestre Em Medicina Veterinária), Faculdade De Medicina Veterinária E Zootecnia, Universidade De São Paulo 2006; 35-37.
 • 6. Gioso MA, Lopes FM, Ferro DG, et al. Oral fractures in dogs of Brazil - a retrospective study. J Vet Dent 2005; 22: 86-90.
 • 7. Butkovic V, Simpraga M, Sehic M, et al. Dental diseases of dogs: a retrospective study of radiological data. Acta Vet Brno 2001; 70: 203-208.
 • 8. Capik I, Ledecky V, Sevcik A. Tooth fracture evaluation and endodontic treatment in dogs. Acta Vet Brno 2000; 69: 115-122.
Tooth truths

Waarheid over tanden

Van tandheelkundig dierenarts Lisa Milella
 • De harde glazuurlaag op de tand van een hond is dunner dan op een menselijke tand, wat betekent dat hun tanden minder bescherming hebben dan de onze!
 • Vaten en zenuwen liggen bij honden veel dichter op het tandoppervlak dan bij mensen.
 • In tegenstelling tot veel voorkomende breuken bij mensen, kunnen breuken in het gebit van honden extreme pijn, infecties en verminderde eetlust veroorzaken, omdat de zenuwen in de tand blootgesteld kunnen worden.
© Lisa Milella
© Lisa Milella
Hard treats and toys can racture teeth

Harde snacks en speeltjes kunnen tanden breken

Baanbrekend onderzoek9, geleid door de University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine, en ondersteund door Mars Petcare, bevestigt dat de kaken van een hond krachtig genoeg zijn om hun tanden te breken als ze op te harde producten mogen kauwen.

Dit betekent dat sommige hondenkluiven en speeltjes de tanden van honden kunnen beschadigen vanwege hun textuur, hardheid en de immense krachten die worden uitgeoefend door het kauwen.

Wat betekent dit?

Elke kauwsnack of elk speeltje dat niet buigzaam en kneedbaar is, of niet snel en gemakkelijk zacht wordt bij het kauwen, kan een pijnlijke tandbreuk veroorzaken, wat een risico vormt voor het welzijn van jouw hond.

 • 9. Soltero-Rivera M, Elliott MI, Hast MW, Shetye SS, Castejon-Gonzalez AC, Villamizar-Martinez LA, Stefanovski D and Reiter AM (2019) Fracture Limits of Maxillary Fourth Premolar Teeth in Domestic Dogs Under Applied Forces. Front. Vet. Sci. 5:339.

Geef je hond tandvriendelijke producten

We houden er allemaal van om onze honden te verwennen en om ermee te spelen. Het geven van kauwsnacks en speelgoed zorgt voor belangrijke gebitsverzorging en mentale stimulatie. Maar denk twee keer na voordat je jouw huisdier een volgende traktatie of speeltje geeft - als je denkt dat het te hard is, dan is dat waarschijnlijk het geval!

Treat your dog with tooth-kind products

3 stappen die je helpen om de tanden van je hond te beschermen

3 steps to help you protect your dog’s teeth
 • 1

  Inzicht hebben in de kauwmomenten

  Probeer in de gaten te houden waar je hond op kauwt naast hetgene wat je zorgvuldig geselecteerd hebt om hem te geven. Soms kauwen ze uit nieuwsgierigheid op stenen en harde boomwortels. Ontmoedig dit gedrag om het risico op gebroken tanden te verkleinen.

 • 2

  Twijfel test

  Als je je hond iets geeft om op te kauwen, stel je dan voor dat je er zelf een hap van neemt. Als het genoeg is om je te laten twijfelen, dan is het waarschijnlijk te hard voor je hond om op te kauwen. Er is momenteel geen specifieke wettelijke norm voor de hardheid van hondenkluiven, maar er zijn veel producten beschikbaar die taai zijn en waar je langdurig op kunt kauwen zonder dat het product erg hard is.

 • 3

  Raadpleeg je dierenarts

  Als je niet zeker weet of een product te hard is, neem dan contact op met je dierenarts voor advies over wat veilig is voor je hond om op te kauwen.

PEDIGREE® GOOD CHEW™ is een veilige kauwsnack waar je hond langdurig op kan kauwen. Het houdt je hond bezig en ontspannen, terwijl hij zijn natuurlijke gedrag aanmoedigt - kauwen!

Het is ontwikkeld met dierenartsen en voedingsdeskundigen. De textuur van de kauwsnack vindt de perfecte balans tussen zacht en hard - dit verhoogt niet alleen het kauwplezier, maar het is ook vriendelijk voor de tanden.

Pedigree GOOD CHEW

Pedigree® Good Chew™ is verkrijgbaar in verschillende varianten, geschikt voor kleine en middelgrote rassen

LEES MEER