puppy_puppykeymilestones

Belangrijke Mijlpalen

Hier vind je een tijdlijn van de ontwikkeling van je puppy en wat je kunt verwachten in de belangrijke fases van hun groei.

Puppy ontwikkeling: van de geboorte naar adolescentie

Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat puppy's in de groei een andere voedingsbehoefte hebben dan volwassen honden. Om je puppy de beste start voor een lang en gezond leven te geven, is het belangrijk om je puppy te voorzien van een speciaal dieet wat speciaal is ontwikkeld voor puppy's gedurende hun groeifase. De lengte van deze groeifase is afhankelijk van het formaat van je hond, kleine rassen worden eerder volwassen dan grotere rassen.

Vroeg socialiseren en trainen laat een positieve en blijvende indruk achter op je puppy, wat hem helpt om een goed gemanierde volwassen hond te worden. De ontwikkeling van puppy's kan verdeeld worden in vijf verschillende fasen:

Klik op een fase om meer te lezen

De Neonatale
periode - 2 weken

In deze periode zijn puppy's nog erg afhankelijk van hun moeder.

In deze fase spenderen puppy's hun tijd vooral aan slapen of eten. De ogen en oren zijn nog gesloten, maar ze zijn wel gevoellig voor aanraking en geuren. Hun ogen gaan open na ongeveer 10-14 dagen, maar ze reageren nog niet op licht of beweging tot de overgangsperiode (2-3 weken na de geboorte).

Neonatale puppy's bewegen zich nauwelijks en ze kunnen ook alleen maar langzaam kruipen. Ze kunnen nog niet staan en hun eigen gewicht dragen.

Gedurende deze periode willen puppy's altijd bij hun moeder blijven. Wanneer de moeder weg is, beginnen puppy's geluid te maken, te kruipen en hun hoofdje te bewegen om hun moeder te vinden. In deze fase zijn puppy's niet in staat om hun eigen lichaamstemperatuur te reguleren, hiervoor zijn zij afhankelijk van hun moeder en nestgenoten.

In de neonatale periode kunnen puppy's zich alleen maar voeden door te zuigen bij hun moeder. Urineren en poepen wordt gestimuleerd doordat de moeder de anogenitale delen likt. Het nest wordt schoongehouden doordat de moeder de ontlasting op eet.

Korte periodes van menselijke interactie gedurende de eerste twee weken, zorgen ervoor dat puppy's zich beter gedragen naarmate zij ouder worden.

Tijdens de geboorte

Je puppy kan kruipen, maar zijn ogen en oren zijn gesloten

Na 24 uur

Het is essentieel dat puppy's colostrum uit de moedermelk binnen krijgen, binnen 24 uur na de geboorte. Dit voorziet de puppy van antilichamen en andere weerstand substanties, welke hem helpen te beschermen tegen ziektes.

2 Weken

De ogen en oren van je puppy beginnen zich te openen, echter is het zicht en gehoor in het begin nog slecht.
Je puppy is erg vatbaar voor wormen, dus nu heeft hij zijn eerste ontwormingskuur nodig.

De overgangsperiode:
2-3 weken

In deze periode verandert er veel bij je puppy, ze beginnen karaktereigenschappen van een volwassen hond te laten zien, zoals kwispelen, grommen en spelen met hun broertjes en zusjes. Ook gaan de oren en ogen open, waardoor ze op geluid, licht en beweging gaan reageren.

Puppy's beginnen ook interesse te krijgen in half vast voer, maar ze blijven ook zuigen bij hun moeder. Ook kunnen ze water drinken uit een bak.

Het anogenitale likken van de moeder om de ontlasting van de puppy te stimuleren is niet langer nodig. Puppy's kunnen dit nu zelf en doen dit dan ook buiten het nest.

De socialisatieperiode:
3 - 12 weken

Dit is waarschijnlijk de meest invloedrijke periode in het leven van je puppy en veel van wat er in deze periode wordt geleerd, blijft een leven lang aanhouden. Gedurende deze tijd ontwikkelen ze sociale vaardigheden en leren ze over hun omgeving. Het is erg belangrijk in het laatste deel van deze periode dat ze zoveel mogelijk mensen, voorwerpen en situaties tegenkomen die ze in het latere leven vaker zullen meemaken. Situaties zoals, het alleen achterblijven voor een korte periode, het bezoeken van de dierenarts en het reizen in de auto.

Na drie weken beginnen puppy's schrikreacties te vertonen als zij een hard geluid horen. Ze proberen te staan, lopen en doen een eerste poging om te blaffen.

Honden hebben, net als mensen, eerst melktanden welke in deze leeftijdsfase doorkomen.

6-9 weken

Wanneer je puppy 6 weken oud is, is het tijd voor zijn eerste vaccinatie. (De tweede vaccinatie moet 2-4 weken na de eerste plaatsvinden)

Na 6-8 weken hoeven puppy's niet meer bij hun moeder te zuigen, maar kunnen zij genieten van 4-5 kleine maaltijden per dag.

Wanneer een puppy ongeveer 9 weken oud is, verlaat hij meestal het nest. Als je een puppy ophaalt doe je er goed aan om bij de fokker te informeren naar de vaccinaties en ontwormingskuren welke hij al gehad heeft. Ook raden wij je aan om met een dierenarts te spreken over vaccinaties en sterilisatie of castratie, voordat je je puppy gaat ophalen. In deze periode is een puppy vatbaar voor socialisatie, daarom is het een goed idee om hem een breed scala aan situaties, mensen, geluiden en omgevingen te laten ervaren. Op deze manier ontwikkelen puppy's belangrijke sociale vaardigheden voor hun latere leven.

8-12 weken

In deze leeftijdsfase kan het aantal maaltijden terug gebracht worden naar drie per dag. Ook moet je puppy nu zijn tweede vaccinatie krijgen. Na deze vaccinatie is het belangrijk om aan je dierenarts te vragen hoelang je puppy moet wachten voordat hij veilig naar buiten kan en andere honden kan ontmoeten.

De jeugdperiode:
12 weken tot adolescentie

Tegen de tijd dat je puppy de jeugdperiode bereikt, hebben de meeste van de grote veranderingen al plaatsgevonden. Alle zintuigen zijn volledig ontwikkeld en het groeitempo wordt lager.

Echter blijft je hond puppy voer nodig hebben totdat hij volwassen is. Wanneer hij volwassen is hangt af van het ras en de grootte, dit kan tussen de 1 en 2 jaar liggen. Tot deze tijd blijft je puppy groeien en vinden er fysiologische veranderingen plaats waar je je misschien niet van bewust bent.

De motorische vaardigheden van puppy's zijn na zes maanden ongeveer gelijk aan die van een volwassen hond. Hoewel dit kan variëren per hond en zijn omgeving. Wanneer je puppy ongeveer zeven maanden oud is krijgt hij een volwassen gebit.

Het is in deze fase belangrijk dat je je puppy blijft socialiseren en dat je hem traint op verschillende manieren. Puppy's hebben een korte aandachtsspanne en zijn snel afgeleid, het is dus aan te raden om te blijven trainen op een consistente en leuke manier.

Na ongeveer zes of zeven maanden zijn honden seksueel volwassen. Ook al voor deze tijd kunnen mannetjes seksuele interesse hebben in vrouwtjes. Hoewel ze seksueel volwassen zijn, worden ze in dit stadium echter nog steeds niet beschouwd als volwassen honden. Dit is een goed moment om de opties voor sterilisatie of castratie door te nemen met een dierenarts.

Adolescentie

Puppy's groeien heel snel en hoe kleiner het ras, hoe sneller ze volwassen worden. Bij kleine rassen kan de adolescentie al na vijf maanden beginnen, bij grotere rassen na negen maanden en bij de allergrootste rassen na 18 maanden.

Hoelang de adolescentie duurt is ook afhankelijk van de grootte van je hond, dit kan verschillen van enkele maanden tot een jaar. Nadat een hond volwassen is geworden, vertraagt hun veroudering.

De adolescentie herkennen bij je hond

Wanneer je hond de puberteit bereikt toont hij enkele of alle van de volgende gedragingen:

  • Agressie
  • Veel energie
  • Zeer korte aandachtsspanne
  • Slechte socialisatie
  • Ongehoorzaamheid
  • Spannen van de benen (mannetjes)

Na al het harde werk dat je in de trainingen van je puppy gestopt hebt, kan de puberteit van je hond een frustrerende tijd zijn.

Instinct vertelt je hond dat het tijd is om op pad te gaan, te pronken, zijn geur overal achter te laten en de concurrentie te verdrijven. Het is hier de uitdaging om je hond wat meer vrijheid te geven, zonder dat je hier andere honden en baasjes mee tot last bent.

Ritueel vechten

Wanneer jonge honden elkaar uitdagen, is een kleine confrontatie bijna onvermijdelijk, maar dit leidt zelden tot letsel. Wanneer de "leider" bekend is, eindigt de confrontatie meestal binnen een paar seconden. Het hoort bij de adolescentie dat zij leren welke regels er tussen honden onderling gelden. Je hoeft je tiener hond dus niet apart te houden van andere honden, dan groeit hij gefrustreerd en slecht gesocialiseerd op. Goed gesocialiseerde puppy's zullen andere honden uitdagen zonder letsel te veroorzaken.

Intensiveer de training

Op dit moment is het erg belangrijk om je hond te blijven trainen op alle aspecten. Geef ze veel waardering en beloon ze af en toe om hun zelfrespect te vergroten terwijl zij op een positieve manier hun energie kwijt kunnen. Geef niet op als je hond lastig blijft, de adolescentie duurt niet voor altijd.

NU IS JE HOND VOLWASSEN