Cesar imagery

Ierse Water Spaniël

De Ierse Water Spaniël is een erkend oud ras, maar zoals met zoveel Ierse honden het geval is, is het onmogelijk om feiten en folklore van elkaar te scheiden en de exacte oorsprong kan niet worden vastgesteld. Men zegt dat hij afstamt van de oude Portugese Waterhonden en oerspaniëls die vanuit het Spaanse schiereiland naar Ierland kwamen. De lijn kan worden terugvervolgd tot de periode, eeuwen geleden, dat de grote en belangrijke Spaniëlgroep werd opgesplitst in landspaniëls en waterspaniëls.

Onder de Waterspaniëls vielen zowel de Ierse als de Engelse soorten waterhonden. De Ierse Waterspaniël werd in Ierland ontwikkeld uit twee verschillende soorten – de Southern County Water Spaniël en de Northern County Water Spaniël. Deze waren verschillend van kleur en grootte, hoewel de Ierse Water Spaniël van nu meer op het zuidelijke type lijkt.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Ierse Water Spaniëls kunnen 12 jaar oud worden.

Gemiddelde grootte & gewicht

51- 58 cm & 20- 30 kg

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

Onder zijn jasje van bruine krulletjes met een kuif van gedraaide krulletjes die over zijn ogen hangen, vind je een ware Ier – vol leven, komisch en heel intelligent. De Ierse Water Spaniël houdt van mensen om zich heen en zal tot het gezin willen behoren.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Moet met de dieren waar hij mee samenwoont zijn opgegroeid.

Verzorging

De vacht met zijn kroeshaar geeft niet zoveel werk als je zou verwachten, maar hij moet wel minstens een keer per week grondig met een breegetande kam gekamd worden. Ogen, oren en teennagels moeten regelmatig worden nagekeken. Even zwemmen of natsproeien en de krullen zitten er weer mooi in. Ierse Water Spaniëls verharen niet en zijn daarom aan te raden voor mensen met allergieën.

Hoewel dit ras makkelijk te trainen is en het snel leert, krijgt hij er ook snel genoeg van, dus zorg dat je hem niet teveel wilt trainen.

De ideale eigenaar

Geschikt voor gezinnen en personen die een hond willen die een beetje anders is dan andere honden.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy