Of je een teef of een reu kiest is vaak persoonlijk. Een reu en teef hebben allebei hun specifieke voor- en nadelen, die rechtstreeks verband houden met hun lichamelijke verschillen en de verschillen in hun gedrag. Hieronder zie je de belangrijkste algemene verschillen tussen een teef en een reu. Maar bij elk ras zijn er ook specifieke verschillen. Heb je een bepaald ras in gedachten? Informeer dan eens bij de fokker naar de verschillen tussen een teef en een reu bij het betreffende ras voor je een keuze maakt.

Hét klassieke vooroordeel over reuen en teven kunnen we hier in ieder geval meteen al uit de wereld helpen: Dat een reu meer naar de vrouw in huis zou trekken en de teef meer naar de man in huis is echt een fabeltje! Iedere hond, zowel reu als teef, heeft in de ‘roedel’ (lees: het gezin) behoefte aan een ‘alfa-hond’ als leider. De leider van deze ‘roedel’ kan zowel de man als de vrouw zijn. Zowel reuen als teven kunnen daarom opeens jaloers zijn wanneer de man en de vrouw elkaar knuffelen in huis. Het hangt dus echt volledig van de rolverdeling in huis af wie de hond als leider zal zien.

Voor- en nadelen van een reu

Reuen zijn vaak groter en zwaarder dan teven en ze kunnen behoorlijk dominant zijn. Daarom vraagt het begeleiden van een mannetjeshond vaak meer aandacht. Maar heb je hem eenmaal duidelijk gemaakt dat jij echt de baas bent, dan staat daar wel een heel trouwe hond tegenover! Bij het uitlaten hebben reuen de neiging om meerdere kleine plasjes te doen terwijl teven dit één of twee keer doen. Ook kunnen reuen die niet ‘geholpen’ zijn de neiging hebben om van huis weg te lopen als ze een loopse teef ruiken.

Voor- en nadelen van een teef

Teven zijn vaak kleiner en lichter dan reuen. Ze worden twee keer per jaar loops en deze periode duurt 21 dagen. Tijdens deze periode verliest de teef bloed, dus het is verstandig om dan een ‘loopsheidbroekje’ aan te schaffen. Mocht je jouw vrouwtjeshond niet willen steriliseren, laat haar dan tijdens de loopsheidperiode niet loslopen om dekking te voorkomen. Teven zijn gemiddeld gesproken sneller onderdanig dan reuen, maar dit kan verschillen per ras.