8 op de 10 honden ouder dan 3 jaar heeft last van gebitsproblemen. Omdat er veel vragen zijn rondom de verzorging van het gebit van honden, staan hier de belangrijkste opgesomd. Mocht jouw vraag hier niet bij staan, neem dan contact op door middel van het contactformulier op deze website.

Mijn hond heeft een slechte adem. Kunnen gebitsproblemen daarvan de oorzaak zijn?

Slechte adem is meestal een teken dat uw hond een tandvleesontsteking heeft door tandaanslag en ongezonde bacteriën in de bekholte. In een klein aantal gevallen is er echter een andere reden. Als je merkt dat je hond slechte adem heeft gekregen, kun je er het beste even mee naar de dierenarts gaan.

Wat is het verschil tussen tandaanslag en tandsteen?

Tandaanslag treedt op als bacteriën een gelig, plakkerig laagje op het gebit achterlaten dat voedseldeeltjes aantrekt. Als die aanslag niet wordt verwijderd, verhardt het en er vormt zich binnen een paar dagen tandsteen (een bruine, ruwe afzetting op de tanden). Het ruwe oppervlak van tandsteen is een ideale plek voor nieuwe tandsteenaangroei. Tandsteen kan alleen verwijderd worden door het onder algehele verdoving van de tanden af te schrapen. Als je ervoor zorgt dat je hond geen tandsteen opbouwt verdwijnt de tandaanslag makkelijker – en daardoor blijven tanden en tandvlees gezonder.

Mijn hond is nog maar een pup; moet ik al op zijn gebit letten? Komt ontsteking aan het tandvlees niet vooral bij oudere honden voor?

Het klopt dat ontstekingen aan het tandvlees vaker voorkomen naarmate de hond ouder wordt, dus het is een probleem bij oudere honden. Maar tandvleesontstekingen komen al op relatief jonge leeftijd veel voor bij bijvoorbeeld Yorkshire terriërs en poedeltjes. En voor elke hond geldt: als de ontsteking aan het tandvlees eenmaal ontstaan is kan het snel erger worden. Het is dus goed om de verzorging van gebit en tandvlees vanaf het begin goed aan te pakken en er een vast onderdeel van de verzorging van je hond van te maken, zodat hij eraan gewend is. Het is verstandig om het gebit van je hond dagelijks thuis te verzorgen en het gebit twee keer per jaar door de dierenarts te laten controleren.

Hebben honden ook tandpijn? Ik heb gemerkt dat mijn hond zich anders gedraagt – kan dat daar een teken van zijn?

Ja, honden kunnen ook tandpijn hebben. Door een gebroken of afgebroken tand kan de zenuw worden aangetast en dat veroorzaakt pijn. Ontstoken of geïnfecteerde plekken in de mond kunnen ook erg pijn doen en een vergevorderde ontsteking aan het tandvlees kan erg pijnlijk zijn. Vaak zijn er helemaal geen tekenen aan de buitenkant. Als je hond zich anders gedraagt of duidelijke tekenen van pijn in de bek vertoont, zoals weigeren om te eten of alleen aan een kant eet, dan is het probleem ernstig en moet je er zo snel mogelijk mee naar de dierenarts.

Het gebit van wilde dieren wordt ook niet schoongemaakt, dan hoeft dat bij mijn hond toch ook niet?

Alle honden hebben last van tandvleesontstekingen, of ze nu in het wild leven of huisdier zijn, maar het is een kwaal die erger wordt naarmate ze ouder worden. Huisdieren leven tegenwoordig langer dan wilde dieren, dus is het logisch dat tandvleesontstekingen vaker voorkomen. Omdat de honden ouder worden zien we ook de ergere vormen van de ontstekingen.

Ik heb geprobeerd de tanden van mijn hond te poetsen, maar hij bijt op de tandenborstel – of erger- hij bij mij! Hoe los ik dit op?

Het poetsen van het gebit van je hond kan lastig zijn, vooral als je hond er niet aan gewend is. Je moet hem heel langzaam aan de procedure laten wennen en het een onderdeel van de dagelijkse verzorging maken. Lees ons stappenplan voor meer informatie over hoe je jouw hond het beste aan het tandenpoetsen kan laten wennen.

Klopt het dat suiker de gebitsproblemen voor een groot deel veroorzaakt, net als bij mensen?

De bek van een hond lijkt niet zoveel op onze mond als je zou denken. Het speeksel van een hond bevat andere bacteriën en er zit veel minder suiker in hun voedsel dan in dat van ons. Daarom worden hun tanden niet even slecht als bij ons als we teveel zoete dingen eten. Tandvleesontsteking is een groot probleem bij honden, dus het is erg belangrijk om tandaanslag en tandsteen te voorkomen voor het behoud van gezond tandvlees op latere leeftijd.

Mijn hond eet de DentaStix™ erg snel, heeft het dan nog wel een positief effect op zijn tanden?

Uit onderzoek is gebleken dat DentaStix™ bijdragen aan de gebitstoestand van uw hond, zelfs als deze snel worden gegeten. Als jouw hond DentaStix™ zeer snel eet, betekent dit dat hij een groot aantal keer moet kauwen gedurende een korte periode. Daarnaast bevatten DentaStix™ actieve ingrediënten die ook na het kauwen hun werk blijven doen om tandplak te verminderen. De tijdsduur waarin uw hond DentaStix™ eet, heeft dan ook geen invloed op de werking van het product.