Cesar imagery

Klikkertraining

Je traint je puppy het beste door goed gedrag te belonen en ongewenst gedrag te negeren.

Klikkertraining houdt in dat je een klikkertje gebruikt dat een specifiek geluid maakt. Met deze techniek worden honden getraind het klikgeluid te associëren met een beloning met iets lekkers. Zodra ze deze twee dingen met elkaar associëren, kan de echte gedragstraining beginnen.

Het essentiële verschil tussen klikkertraining en andere op beloning gebaseerde training, is het feit dat het dier precies verteld wordt voor welk gedrag hij een beloning verdiend heeft. Dit wordt hem verteld met een specifiek uniek geluid, een klik, dat precies op het moment gegeven wordt waarop het gewenste gedrag wordt vertoond. De beloning wordt dan na de klik gegeven.

De klik is heel nuttig voor de training. De stem van een mens verandert namelijk steeds en de klik doet dat niet en wordt door de hond niet gehoord in andere situaties. Hij kan ook exact op het moment dat het gewenst gedrag wordt vertoond, worden geproduceerd zodat de hond weet wat hij gedaan heeft om de beloning te krijgen. Zelfs als het om snel of subtiel gedrag gaat, kun je het klikken en dus ook trainen.

Bedenk wel dat de klikker geen afstandsbediening is om de hond iets te laten doen – het is een signaal om aan te geven dat hij iets goed gedaan heeft.

In het eerste gedeelte van de klikkertraining leer je je hond het geluid van de klik te associëren met een beloning.
  • Neem een hand vol kleine hapjes (brokjes van zijn dagelijkse portie is ideaal).
  • Maak een klikgeluid met de klikker en geef je hond na het geluid een beloning.
  • Als je hond met eten niet te motiveren is, probeer hem dan iets anders te geven na ieder klik. Gooi hem bijvoorbeeld een speeltje toe.
  • Herhaal dit meerdere malen.
Je hond zal het geluid van de klikker associëren met een beloning krijgen. Je weet wanneer hij de associatie gemaakt heeft als hij zijn oren opsteekt en begint te kijken of er een beloning komt.

Als je hond eenmaal consequent het geluid van de klikker met een beloning associeert, kun je op specifiek gedrag gaan trainen. Als je hond het geluid van de klikker consequent associeert met een beloning kun je starten met de training op specifiek gedrag. Dit kun je op twee manieren aanpakken:

Eerst de hond alles laten doen wat hij wil terwijl je naar hem kijkt en een klik en een beloning geeft precies op het moment dat hij uit zichzelf het gewenste gedrag vertoont. Dit is een effectieve manier van trainen, maar het kan zijn dat je veel geduld voor moet hebben voordat hij het gewenste gedrag vertoont.

De tweede manier is om je hond stiekem tot het uitvoeren van het gewenste gedrag te brengen. Als je hem bijvoorbeeld wilt laten zitten, neem dan een kleine beloning, laat deze aan je hond zien en beweeg de beloning langzaam in je hand over de kop van de hond. Als hij opkijkt om de beloning te volgen, brengt hij zich vanzelf in de zitpositie. Klik zodra hij zit en geef hem een beloning.

Het is belangrijk dat de sessies kort blijven zodat je hond het leuk blijft vinden om te oefenen en niet moe of verveeld raakt. Herhaal dit kort een aantal keer. En het beste kun je maar één soort gedrag tegelijkertijd trainen anders raakt je hond waarschijnlijk de klus kwijt!

Ontdek PEDIGREE® tussendoortjes!
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy