Je hond laten chippen
Sinds 1 april 2013 is het in Nederland verplicht om je hond te laten chippen.
Een hond erbij nemen
Hoe introduceer je de nieuwkomer en help je je honden beste maatjes te worden?
Je huis hondvriendelijk maken
Het is niet moeilijk om je huis hondvriendelijk te maken.
Je hond meenemen naar je werk
Als je hond de hele dag in zijn eentje thuis moet blijven terwijl jij naar je we
Reizen met je hond of puppy
Voor de meeste honden is een ritje met de auto een fantastisch avontuur.
Hoe stel ik mijn nieuwe hond aan mijn kat voor?
Het is verstandig om je nieuwe hond in een hokje te zetten als je hem voor het e
Benodigdheden voor je hond of puppy
Voordat je nieuwe pup komt, zijn er een paar dingen die je moet doen om ervoor t
Wat kost een hond?
Wanneer je voor een hond kiest, dan moet je ervan bewust zijn dat dit bepaalde k
Op vakantie met of zonder je hond
Hoe zorg je ervoor dat je je bestemming bereikt met een tevreden hond als passagier? Of laat je hem liever thuis tijdens de vakantie? Hier zijn wat tips over reizen met je hond of waar je op moet letten wanneer je hem thuis laat.
Voorbereiden op de vakantie
Ga je naar het buitenland op vakantie met de hond, dan is een Europees paspoort (het hondenpaspoort) en identificatie door middel van chip verplicht. Ook moet de hond ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Wanneer je pup voor het eerst wordt ingeënt, houd er dan rekening mee dat je pas 21 dagen na de inenting de grens over mag! Puppies die jonger zijn dan drie maanden worden in sommige landen nog niet toegelaten, zoals in Frankrijk, Italië en Spanje. In België en Duitsland gelden weer andere regels en moet een pup onder de drie maanden vergezeld worden door de moeder.
Bij het boeken van een vakantieaccommodatie is het belangrijk om te checken of honden welkom zijn. Er zijn namelijk veel accommodaties waar huisdieren niet zijn toegestaan.
Op reis met de auto
Wanneer de reis naar je bestemming lang is, neem dan regelmatig pauze. Laat je hond voldoende bewegen en geef hem wat water. Laat hem nooit alleen achter in de auto! Vooral in de zomer kan de temperatuur in de auto gevaarlijk hoog oplopen. Een hond kan bij een temperatuur van 26°C al in een levensbedreigende situatie zitten. Zorg dus altijd voor voldoende ventilatie!
Mocht je hond moeite hebben met autorijden dan is een lange reis geen pretje. Vraag de dierenarts dan om een kalmerend middel dat je hem kunt geven.
Reizen per vliegtuig
Vraag de luchtvaartmaatschappij van tevoren naar de regels voor hondentransport wanneer je met het vliegtuig op vakantie gaat. Je hond gaat mee in de laadruimte in een speciaal hondenhok en je moet extra vroeg voor je vlucht aanwezig zijn.
Je hond thuis laten
Het is misschien niet altijd mogelijk je hond mee op vakantie te nemen. Je kunt hem dan onderbrengen bij vrienden of hem naar een goed dierenpension brengen. Veel mensen zijn bang dat de hond veel stress ervaart tijdens dit verblijf, omdat het een onbekende omgeving met veel nieuwe indrukken is. Om de stress te beperken kunnen er eigen vertrouwende spullen meegenomen worden, zoals een deken of een speeltje van thuis. Door van tevoren verschillende pensions te bezoeken kun je beslissen welke geschikt is voor jouw hond. Het is ook mogelijk je hond naar een asiel te brengen waar ze een speciaal pensiongedeelte hebben. Voordat je hem weg brengt, zijn er wel wat aandachtspunten. Zo stellen dierenpensions vaak de voorwaarde dat je hond ingeënt is. Hiervoor kun je terecht bij je dierenarts. Het is verstandig ruim van tevoren een plekje te reserveren om teleurstelling te voorkomen. Geef ook de adresgegevens van je dierenarts en je vakantieadres door. Adressen van goede dierenpensions kun je vinden op de site van dibevo: dierenpensionwijzer