Hier vind je een lijst met hondenbenodigdheden en benodigdheden voor je puppy waarmee je je kunt voorbereiden op de komst van je nieuwe aanwinst.

De voorbereidingen voor je pup of hond

Voordat je nieuwe pup komt, zijn er een paar dingen die je moet doen om ervoor te zorgen dat hij zich op zijn gemak voelt in zijn nieuwe huis. Lees hieronder de eerste benodigdheden voor honden.

Water- en etensbakken

Kies aardewerken water- en etensbakken met een verzwaarde bodem of van roestvrij staal. Plastic bakken dienen vaak als kauwspeelgoed en de afdrukken van de tanden erop vormen een bron voor bacteriën. Een zware bak gooi of schop je bovendien niet zo gauw per ongeluk om.

Als je een hond met lange oren hebt die in hun water en eten kunnen hangen, dan zijn er speciale bakken te koop die aan de bovenkant smaller zijn zodat alles schoon en droog blijft.

Naamplaatje

Het is een goed idee om een naamplaatje in de halsband van je hond aan te brengen met naam en adres van de eigenaar. Het is ook een goed idee om je telefoonnummer erop te zetten. Op het internet kun je deze makkelijk bestellen en ook bij de dierenwinkel zijn ze te verkrijgen.

Omdat een halsband los of kwijt kan raken, raden we een microchip aan: het aanbrengen van zo’n chip doet geen pijn, en hij is permanent en effectief. Vraag je dierenarts om je hond te chippen. Je hebt dan veel meer kans je dier terug te vinden als het ooit kwijt raakt. Controleer bij de fokker of de pup al gechipt is en vraag hoe je de chip naar jouw adres kunt laten omzetten.

Je hebt geen hondenvergunning nodig, tenzij je van plan bent zelf met je hond te gaan fokken.

Iets om op te kauwen

Honden kauwen graag op dingen en een pup die tanden aan het krijgen is, kauwt op alles wat los en vast zit. Let maar op je sokken en je schoenen en laat de bank heel door een aantal kauwspeeltjes voor je pup te kopen waar hij zijn tanden op uit kan proberen. Let erop dat het materiaal ervan niet giftig is, niet slijt en niet te hard is voor de tanden van de pup. En laat je pup nooit alleen achter met dingen waar hij in kan stikken, die kunnen afsplinteren in de bek of die hem kunnen elektrocuteren.

Hondenspeeltjes

Er is een verbazingwekkend assortiment aan hondenspeelgoed op de markt – kijk in je dierenwinkel of online: ballen, ringen, frisbees, van alles. Allemaal bedoeld om plezier te maken met je hond – of je nu met hem speelt of hem aan het trainen bent - ze zijn leuk voor jou en voor je hond.

Verzorging

Het gaat er niet alleen om dat je de vacht van je pup uit de knoop haalt, borstelt en zorgt dat hij er mooi uitziet, de hond krijgt zo een band met degene die hem verzorgt, net als toen hij nog bij zijn moeder was. Kijk in je dierenwinkel voor een borstel en een kam en maak er een dagelijks terugkerend ritueel van. Vraag in de winkel, bij de fokker, of andere hondenbezitters met net zo’n soort hond als jij, welke borstel geschikt is voor de vacht van je hond.

De nagels van je hond moeten ook geknipt worden en honden hebben ook af en toe een bad nodig – het is dus wel handig om een nagelknipper en wat hondenshampo aan te schaffen.

Traphekjes

Trappen, balkons en vijvers zijn verboden terrein voor puppy’s die graag op onderzoek uitgaan – een strategisch aangebracht traphekje lost dat probleem op als je niet in de buurt bent om op je pup te letten. Een hekje beschermt eventueel ook je meubels en andere zaken voor de niet te stuiten kauwlust van je pup.

Hondenreishok

Misschien heb je een hondenreishok meegekregen voor de pup of zelfs al gekocht om de hond in mee naar huis te nemen. Zo lang dat groot genoeg is dat de pup er zich in rond kan draaien is dat ook heel fijn om binnenshuis neer te zetten. Honden gaan niet graag in hun eigen bed naar het toilet, dus je kunt het hok prima in de eerste weken dat de hond nog moet wennen in huis gebruiken als extra hulp bij het zindelijk maken. Je kunt ze ook in de auto gebruiken om ze veilig in te vervoeren. ‘s Avonds leg je je puppy in het hok te slapen en zolang je hem maar regelmatig uitlaat, zal hij je vloer niet bevuilen.

Het eerste eten van je hond

De aankomst in zijn nieuwe huis is een grote verandering voor je hond. Eén van de aardigste dingen die je voor hem kunt doen, is hem een bak van het eten gegeven waar hij aan gewend is. De hond zal zich welkom en extra veilig voelen.

Daarna kun je gaan bepalen welk voer je je hond wilt gaan geven. Door het nieuwe voer te vermengen met het eten waar hij aan gewend is, steeds een beetje meer gedurende een week, kun je overgaan op wat jij het beste vindt voor de voeding van je hond.

Pedigree staat voor 60 jaar onderzoek naar voeding met precies de juiste mix van eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels voor iedere fase in het leven van je hond.

Bekijk onze selectie PEDIGREE® hondenvoeding voor puppy’s en volwassen honden

Een halsband en riem

Je kunt je hond pas echt er mee op uit nemen als hij alle spuiten heeft gehad. Die tijd kun je gebruiken om hem te laten wennen aan het dragen van een halsband en het aan de lijn lopen. Dan is dat alvast geen probleem meer tegen de tijd dat je met je hond op pad kunt.

Er zijn halsbanden en riemen van allerlei materiaal. Verstelbare banden van nylon of zacht leer zijn aan te raden, want die groeien met je puppy mee. Er moeten nog makkelijk twee vingers tussen de halsband en de hals van je hond kunnen, dan zit de band niet te strak. Controleer ook regelmatig of de band niet weer strakker is gaan zitten; je zult je erover verbazen hoe snel ze groeien.

Als je een erg kleine hond hebt, bijvoorbeeld een kleine terriër of nog kleiner, gebruik je misschien liever een tuigje – het nekje is dan minder belast. (Bedenk wel dat het nog steeds een goed idee is je pup een naamplaatje met adres en telefoonnummer te laten dragen.)

Het eerste bezoek aan de dierenarts

Vraag mensen met honden in je buurt of ze een dierenarts kunnen aanbevelen. Zodra je hond gewend is aan jou en zijn nieuwe omgeving, kun je hem het beste eens mee naar de dierenarts nemen. Behalve een algemene controle kun je het dan ook hebben over ontwormen, vaccinaties en chippen.

Neem wat lekkertjes mee en geef je hond het gevoel dat hij heel belangrijk is. Met de juiste dierenarts en een positieve instelling hoeft een bezoekje aan de dierenarts helemaal niet vervelend te zijn en kan het juist leuk zijn.

Hondenverzekering

Praat ook eens met je dierenarts over de kosten van een behandeling en een hondenverzekering. Bedenk welke dekking je eventueel nodig zou hebben, vergelijk premies en vraag verzekeraars hoe hun afhandeling is voor je je handtekening zet