Cesar imagery

Whippet

De mens heeft honden eeuwenlang gebruikt om hem te helpen jagen en er zijn allerlei soorten honden ontwikkeld voor allerlei soorten prooi. Grotere, zwaardere honden zouden nodig zijn geweest voor wolven en wilde zwijnen, maar in gebieden waar op kleine herten, konijnen of hazen werd gejaagd was het snellere, wendbaardere Greyhound type hond geschikter. In ingesloten gebieden werd liever een kleinere hond verkozen boven de Greyhound.

Zan het eind van de 18de eeuw had deze hond van gemiddelde grootte een eigen naam gekregen - de ‘whippet’- en het was een populair ras bij de werklui in het noorden van Australië. De honden werden gebruikt voor de konijnenjacht en later om ermee te racen. Whippets raakten bekend als de ‘Greyhound van de arme man’ ze werden heel kostbaar, leefden opgerold bij het vuur en hadden het, zo zei men, vaak beter dan de mensen zelf. Ze moesten hun eigen kost verdienen bij wedstrijden waar op ze gewed werd, dus een hond die niet snel genoeg was had geen waarde. Er werd alleen van de beste vrouwtjes gefokt en voor de snelste honden werd een fokdier gebruikt. Het Greyhound type voerde ook hier de boventoon en de Whippet bleef wie hij was.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd
Whippets worden 14 jaar.

Gemiddelde grootte
44 - 51cm

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament
Whippets hebben een aangenaam karakter en zijn ideale gezinshonden en goed gezelschap. Er wordt vaak gezegd dat vrouwtjes betere huisdieren zijn dan mannetjes omdat ze liever en gehoorzamer zijn. Dit geldt echter niet voor Whippets. Daar is het mannetje de gehoorzaamste, vriendelijkste en meest extraverte van de twee.

Overweg kunnen met andere huisdieren
De meeste Whippets zijn niet agressief tegen andere honden. Ze zijn net als de meeste dieren gezegend met grote snelheid, maar zij gebruiken die graag om aan een gevecht te ontkomen.

Verzorging
Whippets zijn veel steviger dan ze eruit zien en gaan graag wandelen in weer dat de meeste mensen zou weerhouden. Ze staan hoog op de poten en brengen dus relatief weinig vuil mee na een energieke wandeling en hun korte vacht vraagt minimale verzorging. Whippets worden beschreven als de hond voor luie mensen, omdat ze makkelijk te verzorgen en te voeren zijn. Ze hebben geen dagelijkse beweging nodig en een half uurtje uitlaten aan de lijn is net als voor de meeste honden voldoende om ze redelijk gezond en in vorm te houden – en ze weten ook een kwartiertje rennen te waarderen om zich eens even lekker te kunnen uitrekken.

De ideale eigenaar

Bijna iedereen.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy