West Highland White Terriër

De West Highland White Terriër of ‘Westie’ als ze liefkozend genoemd worden, hoort tot een kleine groep Schotse nationale rassen waartoe ook de Schotse Terriër en de Cairn behoren, waarvan de Westie afstamt. Tot de vroeg 19de eeuw waren de meeste Terriërs donker van kleur en het kwam wel voor dat jagers een bruine terriër voor een vos aanzagen en hem per ongeluk afschoten.

Daarom werden de lichtere kleuren in latere nesten behouden om dit soort schietongelukken te voorkomen. De witte terriërs werden vervolgens gebruikt om ongedierte te bestrijden, ook vossen en hazen. In het begin van de 20ste eeuw werden ze bekend als de West Highland White Terriër.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd
Westies worden over het algemeen 15 jaar maar oudere honden komen voor

Gemiddelde grootte en gewicht
25 - 28 cm & 8 - 10 kg

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament
Westies hebben het klassieke terriër temperament; ze zijn actief, alert, je kunt met ze spelen en ze vinden zichzelf heel belangrijk. Ze willen in de watten gelegd worden en dit stevige ras houdt ervan in alle weertypes rond te draven en zullen hun baas bijna overal volgen. Ze zijn heel trouw maar ook koppig dus vroege training is belangrijk.

Blaffen is natuurlijk gedrag voor een terriër en de Westie vormt daarop geen uitzondering.

Overweg kunnen met andere huisdieren
De Westie is is geen agressieve hond, maar een terriër staat altijd klaar om zijn ‘positie te verdedigen’. Ze werden gefokt om in meutes te jagen en rennen meestal vrolijk met andere honden mee die geen agressie tegen ze tonen. Westies kunnen ook prima met andere honden samenleven vooral als ze er al als pup mee in contact worden gebracht.

Verzorging
Dit is geen ‘even wassen, klaar’ hond. Tentoonstellingshonden worden met de hand getrimd, dat wil zeggen dat ze worden geplukt met duim en wijsvinger. Westies moeten regelmatig worden getrimd(meestal eens in de drie of vier maanden) om toonbaar te blijven. Moeten liefst dagelijks geborsteld en gekamd worden. Dat verwijdert dood haar en houdt de vacht schoon.

Westies verharen niet normaal als andere rassen - hun haar valt niet uit en daarom kunnen sommige astmalijders die niet tegen andere rassen kunnen, wel tegen een Westie.

De Westie kan geweldig graven, maar je moet hem op jonge leeftijd bijbrengen dat hij van je favoriete bloemperk af moet blijven.

De ideale eigenaar

De Westie is een ideale gezinshond omdat ze zoveel van menselijk gezelschap houden. De Westie heeft een ingebouwd gevoel voor plezier en avontuur en houdt van wandelen, of dat nu een lange wandeling in de natuur is of een blokje om. Ze zijn heel lief voor kinderen en ideaal gezelschap voor iemand alleen.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy