Sint Bernard

De Sint Bernard is de originele en bekende reddingshond uit Zwitserland. Sinds het midden van de 17de eeuw is het Hospice du Grand Sint Bernard het thuis geweest van deze grote berghonden, die eerste de monniken en hun bezittingen beschermden en later werden ontwikkeld om verloren gewaande reizigers te helpen vinden en redden.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd
Sint Bernards kunnen 9 jaar worden.

Gemiddelde grootte & gewicht
65 – 90 cm & 50 – 91 kg

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament
Het ras is vriendelijk, trouw, speels (vooral jonge dieren) en gericht op mensen. Er zijn honden die heel stabiel en rustig zijn en honden die een brutale en onstuimige persoonlijkheid hebben. Het is een ras dat het zijn baas graag naar de zin maakt waardoor het trainen en van jongs af aan laten wennen van pups aan mensen en andere dieren een ervaring wordt waar zowel jij als de hond van zullen genieten. Met hun achtergrond als beschermer, waken veel van de hedendaagse Sint Bernards instinctief over het gezin en alle bezittingen, blaffen ze en willen ze weten wie iemand is voordat hij binnen mag, maar ze zijn nooit agressief of angstig.

Overweg kunnen met andere huisdieren
Net als iedere andere hond moet hij behoorlijk aan nieuwe dieren wennen dus hij moet wel altijd in de gaten gehouden worden. Als er eenmaal een vriendschap is gesmeed, zijn Sint Bernards hun hele leven aan ze gehecht en beschouwen ze andere huisdieren als lid van hun gezin.

Verzorging
Sint Bernards groeien snel in het eerste jaar en soms een beetje vreemd. Omdat er zoveel spanning komt op de snel groeiende botten en gewrichten, mag een puppy niet te snel in gewicht toenemen of te dik worden. Beperkt trainen in de eerste 10 tot 12 maanden beschermt de opgroeiende pup tegen kleine blessures en verwondingen waar hij in zijn volwassen leven nog last van kan hebben.

Sint Bernards hebben – net als andere reuzenrassen – vaak diverse klachten die hun leven kunnen bekorten en hun levensplezier kunnen beperken. Een aantal van deze aandoeningen, zoals hartkwalen, kunnen niet getest worden als je een pup koopt, met andere problemen zoals heup- en elleboogdysplasie kan dat wel getest worden zodat er niet mee doorgefokt wordt.

De ideale eigenaar

Gezinnen, stellen, alleenstaanden – zo ongeveer iedereen.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy