Cesar imagery

Shar-Pei

De Shar-Pei komt uit China en zijn geschiedenis gaat al 2000 jaar terug. Zijn exacte plaats van herkomst is onduidelijk, door standbeelden weten we dat het ergens in Zuid-China of Tibet moet zijn. Letterlijk vertaald betekent Shar-Pei zandhuid, vanwege de kenmerkende harde huid van het ras. Shar-Peis werden gebruikt als herdershond en waakhond. Ook waren ze bekend als de graftombe- honden vanwege de ontdekking in oude graftombes van 2000 jaar oude standbeelden met hun gelijkenis erop. Toen China communistisch werd, werd er een belasting ingesteld waardoor het houden van honden een luxe werd en buiten het bereik van de gemiddelde boer kwam te liggen. In 1947 werd de belasting verhoogd en het fokken van honden verboden. Daardoor werd de Shar-Pei een bedreigde diersoort en kwam het ras in 1978 in het Guinness Book of Records als de zeldzaamste hond van de wereld.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd
De gemiddelde leeftijd voor een Shar-Pei is 10 tot 12 jaar.

Gemiddelde grootte en gewicht
46 - 51cm & 20kg

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament
Shar-Peis zijn intelligente honden die weinig training nodig hebben. Ze zijn wat afstandelijk, snobistisch en gereserveerd in het bijzijn van vreemden, maar ze zijn uiterst trouw en toegewijd aan hun gezin. Eigenlijk zijn het zelfstandige, koninklijke, alerte en waardige dieren met een kalme en zelfverzekerde aard.

Overweg kunnen met andere huisdieren
De Shar-Pei is primair een werkhond, al is hij niet in die categorie ondergebracht. Hij moet wel al vroeg gewend zijn aan andere dieren, want ze kunnen agressief zijn tegen andere honden van hetzelfde geslacht. Persoonlijkheid en temperament verschillen per hond. Sommige Shar-Peis leven rustig naast andere dieren en vee, terwijl andere het natuurlijke jachtinstinct vertonen. Kunnen over het algemeen goed met kinderen en andere huisdieren overweg als ze ermee zijn opgegroeid.

Verzorging
Het is makkelijk om voor ze te zorgen en het is een misvatting dat ze veel speciaal onderhoud nodig zouden hebben van hun grote huidplooien. De normale verzorging: vaccinatie, ontwormen, vlooienbehandelling, baden en algemene verzorging zorgen voor een gezonde hond. Ze ruiken niet en de lengte van de vacht geeft aan dat borstelen niet nodig is. De oren moeten gecontroleerd worden omdat er vuil in kan gaan zitten omdat er geen lucht bij kan komen. Een eenvoudig evenwichtig dieet zonder kunstmatige kleurstoffen, conserveringsmiddelen en rood vlees, meer heeft hij niet nodig. Verder moeten graan en sojaproducten bij dit ras vermeden worden. Die kunnen allergische reacties oproepen bij dit ras.

Omdat het een heel intelligente hond is, is de Shar-Pei een ideale gezelschapshond. Of je hem nu als tentoonstelllingshond wilt houden, mee wilt doen aan veedrijverswedstrijden of hem gewoon wilt als lief en trouw huisdier: je zult veel voldoening hebben van de Shar-Pei.

Ze houden van de ruimte van het platteland, maar ook van de buitenwijken van de stad en zijn buiten even tevreden als binnen. Ze blinken uit in werk dat gebaseerd is op gehoorzaamheid en vinden het heerlijk om het hun baas naar de zin te maken en daardoor is het heel plezierig om ze te trainen. Shar-Peis zijn ook wel Chinese Vechthonden genoemd, maar deze benaming past totaal niet. Het is geen hond die woeste gevechten met andere dieren aangaat, al zullen ze zeker hartstochtelijk terugvechten als ze aangevallen worden.

De ideale eigenaar

Shar-Peis zijn eenmanshonden, hoewel ze als ze in een gezin wonen van iedereen zullen houden. Maar er is er altijd maar één waar ze zich aan hechten en jij bent niet degene die kan bepalen wie dat is. De ideale eigenaar waardeert de trouw van dit ras en respecteert ook zijn behoefte aan ruimte bij nieuwe situaties. Ze hebben veel beweging nodig, moeten veel met mensen en andere dieren in aanraking zijn, liefde en aandacht hebben om een evenwichtig en tevreden huisdier te kunnen zijn.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy