Schotse Terriër

De Schotse Terriër is een van de afstammelingen van de oude Schotse Terriër, samen met de Dandie Dinmont, de Cairn en de Witte West-Highland Terriër. De precies herkomst van het ras is duister, maar een hond met een dergelijke beschrijving vinden we in de oudste geschriften. De lage houding en de draadharige vacht zijn altijd belangrijke kenmerken geweest in verband met de oorspronkelijke bedoeling voor het ras: jagen en het doden van diverse soorten wild als de vos, de das, de wezel en de rat die het leven zuur maakten voor de Schotse boeren en pachters.

He verlies van vee kon een groot verschil maken voor deze mensen wiens levensonderhoud afhing van wat hun land opleverde, dus werd er een hond gefokt die uitzonderlijk veel kracht en moed in een compact, stevig lijf verpakt had. Het zijn nog steeds de kenmerken van het huidige ras.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd
Schotse Terriërs worden 12 jaar.

Gemiddelde grootte en gewicht
25 – 28 cm & 8 - 11 kg

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament
De Schotse Terriër past zih makkelijk aan en past in de meeste huishoudens. Hij laat niet altijd zijn emotie zien, maar zijn toewijding en trouw zijn grenzenloos. Hoewel hij lief is voor het eigen gezin, is het echt de wildterriër als het gaat om vreemden of andere honden. Als hij de kans krijgt, neemt hij het tegen elke hond op die op zijn terrein komt, maakt niet uit welk ras of hoe groot.

Ze kunnen wel heel tolerant en goedaardig zijn met betrekking tot de capriolen van kinderen, maar tegenover vreemden zijn ze heel koud of zelfs op het oorlogspad. Hij is gewoon het liefst een eenmanshond en door al deze kwaliteiten is de Scottie een uitstekende waakhond.

Overweg kunnen met andere huisdieren
De Schotse Terriër kan in harmonie leven met andere huisdieren als ze maar zorgvuldig aan elkaar zijn voorgesteld. Er zijn wel huishoudens waarScotties hun onderkomen delen met katten, cavia’s rn andere kleine huisdieren.

Verzorging
De Schotse Terriër is een actief ras en heeft regelmatig beweging nodig, maar vanwege zijn korte pootjes hoeft de eigenaar niet bang te zijn dat hij veel moet lopen. De Scottie is geen goede joggingmaat maar is wel ideal om mee uit wandelen te nemen. Hij moet wel aan de lijn uitgelaten worden, want het jachtinstinct van de hond kan hem er toe verleiden achter een konijn of kat aan te gaan terwijl er net een auto aankomt.

De mate waarin je de vacht van de Schotse Terriër bijhoudt heeft te maken met wat je zelf wil. Voor het dier zelf is het voldoende als hij goed geborsteld en twee keer per week gekamd wordt.

Hoewel de Schotse Terriër geen hoge hekken nodig heeft is het voor zijn veiligheid wel belangrijk om een stevig hek te hebben, vooral ook rond zwembaden. Als deze honden niet genoeg te doen hebben, gaan ze de boel vernielen. Zorg ervoor dat hem niks kan overkomen in zijn eigen omgeving.

De ideale eigenaar

De ideale eigenaar van een Schotse Terriër moet de tijd hebben om zijn hond te geven wat hij nodig heeft en het leven te delen met een hond als gezelschap die alle liefde en aandacht die hij zelf gekregen heeft meer dan teruggeeft. Van de vroege ochtend tot de late avond wordt iedere stap die je zet bekeken en word je beschermd en aanbeden. Zolang als Scottie goed behandeld wordt, is de liefde voor zijn baas onsterfelijk.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy