De Mastiff (vaak de Engelse Mastiff genoemd) kan bogen op een lange lijn van voorouders. Honden van het Mastiff type bestaan al sinds het begin van de menselijke geschiedschrijving duizenden jaren geleden. Mastiffs zijn voor diverse doeleinden gebruikt, maar vooral als waakhond voor mensen en hun bezit. Tegenwoordig worden ze gebruikt als uitstekende gezelschaps- en gezinshond.

Mastiff / Bullmastiff verwarring Ruim 100 jaar geleden zochten jachtopzieners een hond met de trouw, kracht en waakzaamheid van een Mastiff, maar die sneller en alerter was. Daarom werd de Bullmastiff ontwikkeld uit de Mastiff. Bullmastiffs zijn tegenwoordig een afzonderlijk ras. De Mastiff is over het geheel genomen groter, zwaarder en dan de Bullmastiff.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd
Als je nadenkt over een hond, bedenk dan je er een neemt die zijn hele leven bij je blijft. Net als vele andere grote hondenrassen heeft de Mastiff een gemiddelde leeftijd van 8-10 jaar.

Gemiddelde grootte en gewicht
De Mastiff is een reuzen hondenras. Een voorbeeld van het ras staat in het Guinness Book of Records als de zwaarste hond ter wereld. De mannetjes zijn meestal zwaarder dan de vrouwtjes. Een volgroeide volwassen Mastiff weegt meestal tussen de 60 en 100 kg en hun kop reikt bij de gemiddelde mens tot zijn middel.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament
Mastiffs zijn lieve, zachtaardige en erg trouwe honden. Als ze goed zijn gewend als pup, kunnen ze meestal goed met kinderen omgaan, maar zoals geldt voor alle rassen, ze mogen nooit met ze alleen gelaten worden.

Mastiffs zijn gevoelig en horen graag van je dat ze het goed doen, willen ook je genegenheid. Ze zijn nergens liever dan bij hun baas in de buurt en zijn daarom vooral geschikt als huishond.

Ze zijn niet geschikt als beroepswaakhond, maar een Mastiff laat je wel weten dat er een vreemde in aantocht is. Hun diepe blaf en massieve gestalte zijn meestal voldoende om onwelkome bezoekers af te schrikken.

Mastiffs maken het je graag naar de zin, maar het is geen ras dat snel reageert of onmiddellijk zonder erbij na te denken gehoorzaamt.

Overweg kunnen met andere huisdieren
Mastiffs kunnen van nature prima met andere huisdieren overweg, vooral als ze samen groot zijn geworden.

Verzorging
Mastiffs vragen weinig onderhoud. Een keer per week borstelen en eens per maand in bad is genoeg voor hun korte vacht. Ze verharen wel en veel van deze honden kwijlen ontzettend. Wat beweging betreft kijken Mastiffs graag toe terwijl jij het werk doet. Toch hebben ze een half uur per dag beweging nodig, of ze thuis nu veel of weinig ruimte hebben. Ze kunnen niet goed tegen warm weer, dus in de zomer kun je beter ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat met ze lopen.

Mastiffs hebben grote hoeveelheden voedsel nodig als ze jong zijn, maar minder als ze volwassen worden. Een geheel volgroeide Mastiff eet misschien niet meer dan een volwassen Duitse herder. Er moet altijd vers water klaar staan in een bak die niet omgestoten en waar niet op gekauwd kan worden.

Mastiffs zijn meestal gezonde dieren en verantwoordelijke fokkers doen meestal alles om de langdurige gezondheid van de pup die je koopt te garanderen. Maar er kunnen zich natuurlijk altijd problemen voordoen, net als bij andere honden. Grote rassen groeien snel en kunnen snel botafwijkingen krijgen. Mastiffs hebben soms last van hun ogen en soms hebben ze last van een opgezette buik. Als je een Mastiff overweegt te nemen, informeer je dan bij zo veel mogelijk fokkers en bij je dierenarts.

De onderhoudskosten voor een Mastiff zijn veel hoger dan voor een kleiner ras. Dit is een belangrijke overweging bij de aanschaf. Een antibioticakuur voor een kleine hond kost misschien € 25,-, voor een Mastiff is dat € 100,-.

De ideale eigenaar
Iedereen die op zoek is naar een groot en vrolijk gezelschapsdier in huis.