Van huis uit is het Kooikerhondje een werkhondje, hij is de assistent van de kooibaas. De kooibaas vangt de eenden in een eendenkooi, die aan het uiteinde is voorzien van een net. Het Kooikerhondje helpt hem door de aandacht van de eenden te trekken en ze zo de kooi binnen te lokken. Er zijn in ons land nog ruim honderd eendenkooien en in een aantal daarvan is een Kooikerhondje in functie. Daarnaast is het Kooikerhondje een bewaker van huis en erf en een verdelger van ratten, mollen en muizen.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd
10 - 14 jaar

Gemiddelde grootte en gewicht
De schofthoogte is 35 – 40 cm. Een kooikerreutje is veelal wat groter dan een teefje. Afhankelijk van het geslacht en de grootte zal een kooikerhondje niet meer mogen wegen dan 9 - 11 kg.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament
Veelzijdig hondje met uitgesproken werklust die voor de baas wil werken. Het Kooikerhondje werd en wordt gebruikt als jachthond, waakhond, hondje van de kooibaas ('kooiker'), bestrijder van ongedierte en gezelschapshond. Goed te gebruiken voor actieve hondensporten op het gebied van gehoorzaamheid. Het ras is vrolijk maar niet luidruchtig, zeer op zijn vertrouwde omgeving gesteld, vriendelijk, goedaardig en attent. Gevoelig voor lawaai en harde woorden. Geen allemansvriend: aanvankelijk terughoudend tegenover vreemden, kinderen en honden. Heeft hij eenmaal iemand geaccepteerd, dan wordt dat een vriendschap voor het leven.

Overweg kunnen met andere huisdieren
Het Kooikerhondje gaat doorgaand goed om met andere honden. De omgang met katten en andere dieren zal geen probleem opleveren, mits de hond van jongs af aan aan deze dieren gewend is geraakt.

Verzorging
Behalve regelmatige borstel- en kambeurten heeft de lange vacht geen bijzondere verzorging nodig en blijft het huis redelijk haarvrij. De vacht kan goed tegen vocht en houdt weinig vuil vast.

De ideale eigenaar
Een kooikerhondje is een werkhondje. Dat houdt in dat hij veel beweging nodig heeft. Een hond die te veel thuis zit en niet verder komt dan de eigen tuin, al is die nog zo groot, wordt geestelijk en lichamelijk tekort gedaan. Hij krijgt te weinig de gelegenheid zijn spieren te gebruiken, initiatieven te nemen en geurindrukken op te doen. Het gevoelige, intelligente kooikerhondje heeft meestal geen harde stem of hand nodig, maar wel een heel consequente aanpak en besliste leiding, waardoor het natuurlijk overwicht van de baas over de hond duidelijk wordt. De hond zal dit overwicht graag aanvaarden en dat voorkomt dat de jonge of volwassen hond zelf regelend, en dat is met de bek, gaat optreden.