Gordon Setter

De naam Gordon Setter kreeg het ras vanwege de vierde hertog van Gordon en het huis van zijn voorvaderen in Schotland, Gordon Castle. De hertog had vroeg in de 19de eeuw een sterke kennel van werkhonden en hield van mooi zwart met bruin gevlekte setters.

Zwart en bruinachtige honden werden al vroeg beschreven in de 17de eeuw en hoewel ander honden via andere lijnen van de honden van de Hertog van Gordon werden gefokt, werd het ras naar hem genoemd omdat hij een van de voornaamste grondleggers was.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Deze geweldige honden worden meestal 12 jaar, maar ze kunnen makkelijk 14 worden met de juiste voeding en heel veel aandacht en verzorging.

Gemiddelde grootte en gewicht

Mannetjes van dit ras in topconditie wegen 32 kg en zijn 67 cm en vrouwtjes zijn 26 kg en meten 62 cm.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De Gordon Setter heeft een geheel eigen karakter. Hij is snel en alert, maar mag niet agressief of verlegen zijn. Dit is geen hond die snel went aan het leven in een kennel, maar een hond die aandacht nodig heeft en vraagt om zich te kunnen ontwikkelen. De Gordon Setter geeft er met oneindige trouw liefde en aandacht voor terug.

Hij heeft een sterk gevoel voor bescherming van zijn gezin en zijn huis, maar neemt meestal de houding van de baas ten opzichte van vreemden of bezoekers over. Deze extreme trouw en betrouwbaarheid maken de Gordon Setter tot een uitmuntend huisdier, dat er ook nog eens bekend om staat zo gehoorzaam te zijn en ook goed in veldwerk.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Goed.

Verzorging

Als de eigenaar van een Gordon Setter moet je zorgen voor een goed onderkomen voor je hond, voor goed eten, goede beweging en goede training. Een veilige tuin waaruit hij niet kan ontsnappen en een bed in een tochtvrije ruimte zijn de allereerste behoefte. Maar bovenal heeft de setter veel van je tijd en gezelschap nodig. Neem je Gordon Setter regelmatig aan de lijn mee naar buiten voor een wandeling. Een hond die veel blaft verveelt zich waarschijnlijk en heeft meer aandacht en een andere omgeving nodig. Oververhitting kan een doodsoorzaak zijn voor je hond – laat hem zelfs niet een paar minuten achter in de auto. Leg geen natte handdoeken op zijn rug om hem af te koelen, maar leg hem liever op een koel, nat oppervlak in de schaduw met eventueel een ventilator erbij voor meer luchtcirculatie.

De ideale eigenaar

Iedereen met voldoende tijd en aandacht om een actief dier te verzorgen en beweging te geven.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy