Cesar imagery

Flatcoated Retriever

De Flatcoated Retriever werd aan het eind van de 18de eeuw ontwikkeld. Omdat de geweren steeds beter werden, hadden de jagers een hond nodig die het wild dat ze geschoten hadden kon ophalen (retrieve). Om een hond te ontwikkelen die aan hun eisen voldeed, experimenteerden ze met allerlei kruisingen. Ze gebruikten de herdershond omdat hij zo goed getraind kon worden, spaniëls voor hun jachtvaardigheden, waterhonden om het gevogelte terug te halen en setters voor hun goede neus. De grondlegger van de moderne Flatcoat, meneer S. E. Shirley, (1844, stichter van de Kennel Club van Engeland) kruiste een aantal van deze honden met de Sint John’s Waterhond, ook wel bekend als de Kleine Labrador of de kleine Newfoundlander. De krulharige Retriever ging toen een andere richting in en het ras dat toen de Wavycoated Retriever werd genoemd bleef min of meer als de pure vorm van het ras over. De naam Wavycoat werd echter nogal losjes voor allerlei verschillende soorten gebruikt.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Flatcoated Retrievers worden meestal acht jaar, maar met een liefdevolle omgeving en het juiste eten wordt hij wel tien jaar oud.

Gemiddelde grootte en gewicht

Gezonde mannetjes wegen meestal 38 kg en bereiken een hoogte van 63 cm en vrouwtjes moeten zo’n 26 kg wegen en 58 cm groot zijn.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De Flatcoated Retriever wordt beschreven als de Peter Pan onder de honden – hij wordt nooit groot. Hij is altijd in voor een lolletje en speelt nog als hij al oud is. Het is een vriendelijke, sociale en lieve hond en is daardoor volledig te vertrouwen bij kinderen. (Bij heel jonge kinderen altijd opletten, ze kunnen een puppy pijn doen). Hoewel hij blaft als er iemand in de buurt is, is het absoluut geen waakhond. Het is op de eerste plaats een gezelschapshond die graag bij zijn baasje is en dat soms afdwingt.

Overweg kunnen met andere huisdieren

De meeste Flatcoats kunen met andere huisdieren overweg, afhankelijk van wat voor dier het is. Met katten leven ze meestal wel in harmonie samen, als ze dat maar wel geleerd is.

Verzorging

Alle Flatcoated Retrievers hebben baat bij een dagelijkse wandeling, ren of zwempartij. Hij houdt het uit op drie keer per week, maar vaker is beter. Een keer per week borstelen zorgt voor een gezonde vacht; enigzins kort houden van het haar rond de poten en de oren zorgt dat hij er netjes uit blijft zien.

Een Flatcoat is niet het soort hond dat zonder menselijk gezelschap compleet tevreden kan zijn. Hij is het gelukkigst als hij interactie met zijn baas heeft, want hij houdt ervan om erbij te horen. Een goed hek is wel nodig bij dit ras, om te voorkomen dat hij in het verkeer terecht komt.

De ideale eigenaar

Een actief iemand die de hond graag binnen of buiten in de tuin om zich heen heeft, met hem gaat wandelen, rennen en zwemmen. Hij is geschikt voor een gezin met kinderen die ouder dan zeven zijn. Jongere kinderen loopt hij in zijn uitbundigheid als puppy omver. De meeste fokkers verkopen het liefst aan gezinnen met kinderen die een leeftijd hebben dat je ze kunt bijbrengen dat je een pup geen kwaad moet doen.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy