Cesar imagery

Engelse Buldog

Buldoggen – een ras dat werd ontwikkeld uit de Mastiffs en dat zijn naam rond 1630 kreeg – werden ook gebruikt om beren en dassen op te hitsen. De gigantisch vooruitstekende onderkaak met de brede neus zo ongeveer tussen de ogen, werd ontwikkeld om te kunnen ademen als hij zich vastgebeten had in de nek van zijn onfortuinlijke tegenstander. Afschrikwekkende verhalen over de moed van het dier en zijn vasthoudendheid in de arena. Hij werd vroeger gefokt voor het ophitsen van beren en stieren, een sport die meer dan 700 jaar populair was in Engeland tot hij in 1850 verboden werd.

De huidige Buldog lijkt in bijna niets op zijn voorouders. Hij is zwaarder gebouwd en minder athletisch dan de honden die werden gebruikt om de stieren te kwellen.

Let op, dit ras heeft ernstige gezondheidsproblemen. Daarom raden we u aan om onderzoek te doen en goed na te denken voordat u dit ras aanschaft

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Buldoggen worden meestal 8 jaar, maar in de juiste omgeving en met de juiste voeding kunnen ze 10 jaar worden.

Gemiddelde grootte en gewicht

Een gezond vrouwtje weegt 20 kg en meet 30 cm schofthoogte, een mannetje 25 kg en 38 cm.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De Engelse Buldog is meestal vreedzaam en vriendelijk, maar is heel jaloers als het om ‘eigen terrein’ gaat. Alleen zijn uiterlijk, en niet zozeer zijn temperament, maken dat je hem als ‘waakhond’ zou nemen. Hij is wel degelijk moedig als het erop aan komt dat hij zijn eigen grondstuk moet verdedigen. Met zijn potige voorkomen en enorme kop en kaak schrikt hij dieven ongetwijfeld af. De Buldog houdt van het gezelschap van de baas en laat bij iedere gelegenheid zijn lieve aard zien. Hij is heel stoïcijns. Net als alle dieren heeft hij training en vriendelijke discipline nodig vanaf 8 weken.

Als een puppy niet te horen krijgt dat hij niet tegen zijn baasje mag opspringen, dan is het niet zijn fout als het later een vervelend dier is dat altijd tegen iedereen opspringt.

Overweg kunnen met andere huisdieren

De meeste buldoggen zullen wel met andere honden overweg kunnen, maar er zijn ook individuele dieren in het ras die hun huiselijk comfort niet willen delen met andere dieren. Je kunt buldoggen maar het beste zo jong mogelijk met katten in contact brengen.

Verzorging

Voor eventuele kopers verdient het aanbeveling je wat in het ras te verdiepen voor je er een aanschaft. De kortharige Engelse Buldog is over het algemeen een schoon dier. De vouwen in zijn gezicht moeten dagelijks schoon en droog gemaakt worden met wat watten en dan ingesmeerd met vaseline om scheurtjes en schuren te voorkomen.

De plek onder de staartwortel heeft dezelfde behandeling nodig en wat vaseline over de neus en aan de zijkanten ervan voorkomt korsten. De teennagels (vooral de achterteen) moeten wekelijks gecontroleerd en eventueel geknipt worden.

Dagelijks vijf minuten borstelen en een vochtige lap over zijn snoet houden je hond schoon en in goede conditie. Geef hem nooit gekookte botten of botten die in de keel vast kunnen komen te zitten. Hij moet altijd vers schoon water hebben staan en een dagelijks blokje om, liefst ’s morgens vroeg of ’s avonds laat, is genoeg beweging voor hem. Deze honden vinden het niet fijn als het heel warm is en je moet er echt op letten dat de temperatuur in zijn omgeving altijd comfortabel voor hem is.

Als hij geagiteerd raakt, vooral tijdens heet weer, kan dat fataal voor hem zijn. Door zijn bouw is het niet een hond waar je veel ermee op uit kunt, toch moet je zorgen dat zijn spieren stevig blijven.

De ideale eigenaar

Aanbevolen voor wie gevoelig is en verstandig kan omgaan met de speciale behoeften van dit ras. Heel jonge kinderen moeten leren het dier en wat hij nodig heeft te respecteren. Hij is niet geschikt voor iemand die zelf niet sterk gebouwd is, omdat hij heel onbesuisd kan zijn.

De Buldog doet het vooral goed als familiehond en door een goede verzorging en gezondheid zal hij jarenlang je toegewijde en gezonde hond zijn.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy