Cesar imagery

Dashond /Teckel

De oorsprong van de Dashond of Teckel gaat terug tot ver in de oudheid en men komt niet verder dan giswerk. Wel wordt algemeen aangenomen dat het ras in Duitsland tot volle bloei kwam. Hij werd daar door boswachters en de adel gebruikt voor de jacht op dassen, vossen en konijnen in dichte wouden waar een groter dier moeite zou hebben gehad zijn prooi te vervolgen.

De Dashond of Teckel is een uniek ras waarvan er drie soorten zijn, de langhaar, de korthaar en de draadhaar en twee formaten, de standaard en de dwerg dashond. Deze varianten werden elk voor een bepaald doel ontwikkeld, vooral afhankelijk van het soort terrein waar ze mee te maken hadden in hun oorspronkelijke streek.

Tegenwoordig wordt de Teckel niet meer gebruikt voor de jacht en wordt hij alleen gebruikt als trouwe metgezel of tentoonstellingshond.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Deze populaire kleine hond kan 12 jaar worden maar met een liefdevolle omgeving en de juiste voeding wordt hij vaak wel 14 jaar.

Gemiddelde grootte en gewicht

Gezonde en tevreden vrouwtjes van dit ras moeten 4,5 kg wegen en 15 cm hoog zijn, mannetjes wegen 12 kg en meten 20 cm schofthoogte.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De Dashond is op de allereerste plaats een sportieve hond, maar hij is opmerkelijk veelzijdig en is ook een prima huishond. Zijn temperament en scherpe intelligentie maken hem tot ideaal gezelschap, in de stad en buiten. Het jachtinstinct is behouden gebleven en dat merk je zodra hij een konijn of een vos ziet.

Iedere soort heeft een ander temperament. De korthaar is meestal wat afstandelijker dan de andere soorten en maakt over het algemeen behoorlijk onderscheid tussen wie hij wel en niet mag.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Uitstekend.

Verzorging

Dashonden zijn sterk en stevig en makkelijk te verzorgen. Alle drie de soorten vragen weinig aandacht en vooral de vacht van de korthaar heeft weinig verzorging nodig. Dat is natuurlijk een groot voordeel voor het gemiddelde gezin met een hond. De langhaar ziet er het elegantst uit van de drie met de lange haren op de oren, staart en onderbuik, voor wie daar van houdt.

De draadhaar is kortharig en voelt hard aan en heeft een baard en borstelige wenkbrauwen die de draadhaar zijn karakterisitieke uiterlijk geven. Dashonden/Teckels vervelen zich snel als ze niets te doen hebben en het zijn enthousiaste eters,dus zorg voor voldoende beweging of minder eten. Een Teckel vindt het prima om zijn leven door te brengen in je lievelingsstoel, maar voor het welzijn van de hond wordt regelmatig beweging dringend aanbevolen.

Vanwege het lange lichaam in verhouding tot de schofthoogte en vanwege het feit dat deze honden zo van eten houden is het belangrijk ze niet te veel te eten te geven. Een hond die te dik is maakt snel kans op problemen met de tussenwervels, iets wat veel voorkomt bij Teckels vanaf een jaar of vijf.

De ideale eigenaar

Gezinnen. Dashonden/Teckels zijn heel lief voor kinderen.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy