Dandie Dinmont Terriër

The Dandie Dinmont Terriër is een oud Schots ras uit het begin van de 18de eeuw. Oorspronkelijk een hond die door zigeuners gehouden werd en Peper en Mosterd Terriër werd genoemd. Kwam lang alleen in het grensgebied tussen Engeland en Schotland voor, waar ze vooral gehouden werden voor de jacht en omdat ze zo stevig en rustig waren. Pas vroeg in de 19de eeuw werd hij populairder en kreeg hij zijn typische naam.

Dandie Dinmont was namelijk de naam van een personage in de roman Guy Mannering uit 1814 van Sir Walter Scott, waarin een groepje van zes Peper en Mosterd Terriërs levendig werd beschreven. Sir Walter was zo weg van het ras dat hij er meerdere van heeft gehad in zijn leven.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Dandie Dinmonts worden meestal 12 jaar oud, maar met veel liefde, aandacht en de juiste voeding kunnen ze makkelijk 14 jaar worden.

Gemiddelde grootte en gewicht

In topconditie moeten deze honden 8 kg wegen en 20 cm hoog meten als het een vrouwtje is, en 11 kg en 28 cm als het een mannetje is.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De Dandie is een opvallend klein hondje met zijn kwastjes aan de oren en zijn grote gevoelige ogen. Hij wordt beschreven als de rustigste, meegaandste en zachtaardigste terriër van allemaal, hij hapt en keft niet en heeft eigenlijk de blaf van een veel grotere hond. Van dit ras kun je een zacht pootje verwachten, niet dat hij tegen je opspringt en je omver loopt.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Over het geheel genomen is de Dandie vriendelijk van aard tegen andere honden en zal niet snel een conflict hebben. Maar als zijn woede gewekt is, kan hij een onverschrokken tegenstander zijn en een uitstekende waakhond.

Verzorging

De Dandie heeft niet heel uitgebreide beweging nodig als hij maar voldoende tuin heeft om in te spelen en regelmatig mee uit wandelen genomen wordt. Het is een intelligente hond, maar hij luistert niet altijd even best en als hij de kans krijgt doet hij precies waar hij zin in heeft. De vacht moet af en toe getrimd en geborsteld worden, vooral om los en dood haar te verwijderen dat kan gaan klitten, maar ook om de speciale Dandielook met zijdeachtige kuif en oorkwastjes te behouden. De Dandie Dinmont verhaart niet, dus hij moet of met de hand geplukt worden, of geknipt worden, ongeveer 2-3 keer per jaar. Net als bij alle honden moeten zijn teennagels ook regelmatig geknipt worden.

De Dandie is een stevige kleine hond met weinig specifieke aandoeningen. Vanwege de grote ogen en de enorme kuif raken de ogen makkelijk geïrriteerd, dus is het zaak dit regelmatig te controleren en bij te houden.

De ideale eigenaar

Een geweldige kleine gezelschapshond voor het gezin, heel lief voor kinderen, heel aanhankelijk en zachtaardig.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy