Cesar imagery

Collie

De Collie verscheen voor het eerst langs de grens tussen Noord-Engeland en Schotland en men denkt dat hij vele jaren eerder door de Romeinen werd meegebracht. De naam ‘Collie’ stamt waarschijnlijk van het word ‘coally’, omdat de vroegere Collies overwegend zwart en wit waren. Ook is er een theorie die zegt dat ze heten naar de 'Collie' schapen die zwarte snuiten hadden en die door deze trouwe honden gehoed werd. Er zijn twee soorten Collies; de langharige Collie en de kortharige Collie – beide genoemd naar de lengte van hun vacht.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

14 jaar.

Gemiddelde grootte en gewicht

Ruwharige Collie 46- 60 cm & 22 - 35 kg

Zachtharige Collie 51 - 61cm & 18 - 30kg

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

Collies zijn zeer intelligente dieren die echt van menselijk gezelschap houden. Ze zijn relatief gemakkelijk te trainen en zijn gezegend met een energieke, levendige geest. Deze honden zijn echter graag ‘waar de actie is' en hun enthousiasme kan snel omslaan in neerslachtigheid als ze te lang alleen achtergelaten worden! Ze zijn van nature heel schoon en zijn heel goed gezelschap voor kinderen.

Overweg kunnen met andere huisdieren

De Collie is een vriendelijke hond en houdt van het gezelschap van andere dieren. Maar hij heeft wel een aangeboren ‘drijfinstinct’ waardoor hij andere dieren in huis af en toe ‘bij elkaar wil houden’.

Verzorging

Of het nu de langhaar is met zijn lange, prachtige vacht of de korthaar met zijn korte, dichte vacht, alle Collies moeten minstens een keer per week goed geborsteld worden om te zorgen dat ze er goed blijven uitzien en in goede conditie blijven. Beweging is essentieel voor ze en een stevige wandeling of stuk rennen vinden ze heerlijk. Ze zijn heel slim, werken graag en hebben een natuurlijk talent voor speuren en drijven. Ze gebruiken dat talent niet altijd alleen voor dieren, dus je moet er tijdens wandelingen op letten dat ze niet ook proberen ‘het verkeer te regelen’.

De ideale eigenaar

Met zoveel intelligentie, vriendelijkheid en de aangeboren behoefte om te plezieren zijn Collies gezelschap voor het leven voor allerlei soorten mensen en situaties. Net als de meeste honden doen Collies het goed op heel veel liefde en genegenheid van hun baas. Door hun zachtaardige karakter zijn ze het ideale huisdier in de meeste gezinnen en situaties – vooral als ze ruim voldoende beweging en bewegingsruimte krijgen.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy