Cesar imagery

Chinese Naakthond

De Chinese naakthond is sinds de 13de eeuw bekend in China, waar hij ten tijde van de Hang dinastie werd ontwikkeld tot de twee types die we vandaag de dag kennen. Dit zijn het fijne, elegante, ‘hertachtige’ type en het zwaarder gebouwde type. De naakthonden hebben of geen lichaamshaar of een lichte donsvacht zoals mensen op hun arm hebben, maar ze hebben allemaal de karakteristieke ‘kuif’. De kuif bestaat uit zacht, fijn haar dat van de bovenkant van de kop naar de nek loopt. Verder heeft het onderste tweederde deel van zijn staart een pluimpje en heeft hij sokjes aan de onderpootjes.

Er is een naakthondvariant met afhangende oren en met rechtopstaande oren. De naakthond komt al eeuwen in Europa voor zoals te zien is op afbeeldingen uit de 15de eeuw. Hij komt ook voor in de kronieken van Christoffel Columbus. Hoewel hij oorspronkelijk als een curiositeit werd beschouwd, heeft de naakthond aan populariteit als huisdier en tentoonstellingshond gewonnen.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Chinese naakthonden kunnen 10 jaar worden, maar kunnen dit rekken tot 12 jaar met de juiste verzorging en voeding.

Gemiddelde grootte en gewicht

De mannetjes van deze dieren kunnen, als ze in topconditie zijn, 6 kg wegen en 33 cm meten. De vrouwtjes wegen 3,5 kg en meten 23 cm.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De Chinese naakthond is een zelfverzekerde, gracieuze en alerte hond die soms tegen vreemden wat afstandelijk is. Hij heeft een sterke wil, maar is niet prikkelbaar of agressief. Staat niet bekend als keffer, maar kan toch goede diensten bewijzen als waakhond. Kan anders dan andere rassen zijn pootjes krullen om voorwerpen op te pakken en vast te houden. Alhoewel hij er uitziet als een speelgoedhondje, bewijst zijn houding eerder het tegendeel.

Overweg kunnen met andere huisdieren

De Chinese naakthond heeft bewezen een even goed huisdier te zijn als andere dieren, ook katten en paarden.

Verzorging

De verzorging die de Chinese naakthond nodig heeft is te vergelijken met die van een mens. Deze hond met een lichte huid moet indien nodig beschermd worden tegen de zon met een zonnebrandmiddel om te voorkomen dat zijn huid verbrandt. De naakthond kan ook acne ontwikkelen en daarom is regelmatig baden nodig. Ook een hypoallergene reiniger op kruidenbasis kan gebruikt worden. Als de huid tekenen van droogheid vertoont, moet ook een hypoallergene vocht inbrengende crème gebruikt worden. Hij verhaart niet, heeft zelden last van vlooien en ruikt niet naar ‘hond’.

Het gebit van de naakthond is niet het gewone gebit van een hond, want hij heeft ‘slagtanden’ in plaats van hoektanden en de tanden zitten vrij los of ontbreken zelfs. Dit heeft te maken met de naaktheid en is geen reden tot zorg.

De ideale eigenaar

Een naakthond past letterlijk overal, zolang als je hem maar de aandacht kunt geven die hij vindt dat hij verdient. Hoewel hij geduldig zal wachten tot zijn baasje terugkeert, is hij toch liever bij je dan dat hij alleen is. Doordat hij voor veel situaties geschikt is, lopen de bezitters van naakthonden uiteen van actieve alleenstaanden en gezinnen tot oudere mensen en het ras is overal thuis, of het nu een flat of een boerderij is. Een naakthond past zich aan iedere levensstijl aan doordat hij zijn baasje in het dagelijks leven vergezelt – hij is graag overal bij, maar rolt zich ook graag op een welwillende schoot op. Actief of niet zo actief, het lijkt niet uit te maken, zolang hij maar liefde en aandacht krijgt en kan geven.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy