Cesar imagery

Chihuahua

De Chihuahua is de kleinste hond ter wereld en zijn geschiedenis is een mysterie. Sommige geloven dat hij uit Azië afkomstig is, anderen zeggen dat hij uit Europa stamt. Maar waar zijn oorsprong ook ligt, het is eigenlijk een Mexicaanse hond. Beeldjes die zijn gevonden in Chichén-Itzá, Colima en andere ruïnes op het Zuid-Amerikaanse continent hebben veel weg van de hedendaagse Chihuahua. Daar komt nog bij dat ‘chi’ in diverse Maya dialecten hond betekent. Dat zou de voorouders van de Chihuahua in de tijd van de Maya’s plaatsen.

Er zijn twee soorten Chihuahua: De kortharige – met een zachte, glanzende en goed aanliggende vacht en een kraag rond de nek. De langharige – met een gladde of soms krullende vacht en een lange volle staart.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Deze kleine, pittige hond kan 12 jaar worden, maar Chihuahua’s kunnen ook wel 15 worden met de juiste voeding en verzorging.

Gemiddelde grootte en gewicht

Bij deze kleine honden weegt een vrouwtje meestal 1,8 kg en meet het maar 15 cm, het mannetje weegt niet meer dan 2,7 kg en is niet groter dan 20 cm.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De Chihuahua is een geweldige kleine gezelschapshond die even blij is met wat beweging in de tuin als met een lange wandeling. Ondanks hun grootte zijn deze tevreden hondjes ‘gezegend’ met een verbazingwekkend luide blaf en kunnen ze niet zonder menselijk gezelschap.

Overweg kunnen met andere huisdieren

De Chihuahua is een waar gezelschapsdier en houdt daarom van het gezelschap van andere dieren. Hij komt voor zichzelf op, maar als je ook grotere honden in huis hebt, moet je deze kleine hond voor de zekerheid toch in het oog houden om ervoor te zorgen dat alles goed gaat.

Verzorging

Dit ras heeft minimale verzorging nodig, maar het is een actief hondje en de verzorging en voeding dienen daarmee in overeenstemming te zijn. Het dier heeft een bepaalde hoeveelheid beweging nodig anders wordt hij te zwaar. De langharige Chihuahua moet een of twee keer per week goed geborsteld worden om zijn vacht gezond en schoon te houden. De kortharige Chihuahua heeft weinig of geen verzorging van de vacht nodig, afhankelijk van hoe vaak hij mee naar buiten genomen wordt.

De ideale eigenaar

Omdat het zo’n kleine hond is, is hij voor bijna iedere omgeving geschikt. Ze zijn vooral ideaal voor kleinbehuisden in de grote stad, maar moeten wel buiten uitgelaten kunnen worden.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy