Bullmastiffs werden gefokt om stropers te vangen en vast te houden in de bossen van Engeland. De jachtopzieners hadden een alerte, sterke en gehoorzame hond nodig, dus kruisten ze de Engelse Mastiff met de Britse Buldog. Deze honden werden agressiever dan nodig of vandaag de dag acceptabel is voor een Bullmastiff.
 

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Deze grote honden worden normaal acht jaar, maar met de juiste voeding en met de nodige liefde en respect kunnen ze wel tien worden.

Gemiddelde grootte en gewicht

Ook een grote hond, met een gezond vrouwtje dat 45 kg kan wegen en 61 cm schofthoogte kan bereiken en een mannetje van 60 kg en 73 cm.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

Bullmastiffs zitten onafhankelijker in elkaar dan veel andere waakhondenrassen. Dit zeer indrukwekkende dier kan of lief zijn of een echte clown. Je vindt ze ook opgerold op de bank of televisiekijkend met de kinderen. Iedere Bullmastiff heeft een eigen persoonlijkheid. Het ware Bullmastiff karakter vertoont waardigheid, alertheid, intelligentie, stabiliteit en loyaliteit. Ze mogen niet te agressief of te passief zijn.

De favoriete plek in huis of tuin van de Bullmastiff is die van waar je het beste zicht op het territorium hebt. Hij lijkt dan op zijn gemak, maar hij blijft op zijn hoede en let goed op of er zich iets beweegt. De Bullmastiff heeft er een aangeboren talent voor om te kunnen onderscheiden wie wat op het grondgebied te zoeken heeft of wie een indringer is. Gehoorzaamheidstraining is een must voor een dergelijke grote en sterke hond, anders kan je hem ook niet in een gemiddeld huishouden handhaven. Het belangrijkste bij het trainen van een Bullmastiff is consequent zijn.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Over het algemeen kunnen volwassen Bullmastiff mannetjes het niet goed vinden met andere mannetjes. Ook kunnen vrouwtjes het soms niet goed vinden met andere vrouwtjes. Hoewel er altijd uitzonderingen zijn, komt het minder voor dat twee honden van hetzelfde geslacht met elkaar overweg kunnen, vooral als ze eenmaal volwassen zijn – dus als je van plan bent er twee aan te schaffen, dan het beste van ieder geslacht één.

Verzorging

De vacht heeft minimale verzorging nodig om in goede conditie te blijven. Het is als een waterdichte jas, die er meestal indrukwekkend blijft uitzien, zelfs met heel weinig aandacht. Een paar keer per week borstelen om de losse haren te verwijderen, met regelmatig gebruik van een rubber handschoen om over zijn hele lijf met enige druk de huidolie te verspreiden en in de huid te masseren zodat deze in gezonde conditie blijft. Beweging is noodzakelijk en belangrijk, maar de Bullmastiff heeft toch maar een beperkte hoeveelheid beweging nodig om gezond en in vorm te blijven. Teveel beweging is nooit goed voor een Bullmastiff, vooral niet in zijn vormende eerste jaar.

Bullmastiffs zijn over het algemeen geen springers, maar als je ze ertoe uitdaagt, kunnen ze over hoge hekken van minstens 1,5 meter springen. Alle Bullmastiffs hebben een passend hok nodig voor als dat nodig is. Bepaalde anatomische afwijkingen en heupdysplasie komen bij Bullmastiffs veel voor, net als bij sommige andere rassen. Neem contact op met een kenner van het ras of de dierenarts voor verdere informatie.

De ideale eigenaar

De Bullmastiff is geen ras voor iedereen. Door zijn intelligentie, onafhankelijke geest, grootte en kracht om zijn wensen kracht bij te zetten is de Bullmastiff geen geschikte hond voor mensen die bang zijn een hond behoorlijk gedrag bij te brengen of dat niet kunnen.