De bloedhond is een oud ras dat vanuit Normandië voor het eerst naar Engeland kwam met Willem de Veroveraar, De naam ‘bloedhond’ betekent niet dat hij ‘bloeddorstig’ is, maar dat hij een pure bloedlijn heeft (zuiver ras). Ze zijn gefokt uit de Talbot en de Sint Hubertushond, maar de huidige bloedhond komt al sinds de Middeleeuwen voor.

De bloedhond heeft de beste neus van alle jachthonden en is een uitstekende spoorzoeker. Het is op de allereerste plaats een speurhond en zal een spoor tot in het oneindige blijven volgen, maakt niet uit hoe lang. Bloedhonden kunnen sporen nog volgen als ze al meer dan 72 uur ‘koud’ zijn. In Amerika worden bloedhonden door de politie succesvol ingezet voor het opsporen van ontvluchte gevangenen en vermiste personen.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

De bloedhond wordt meestal 8 jaar, maar het is niet ongebruikelijk dat hij tien jaar wordt in een liefdevolle omgeving met de juiste voeding.

Gemiddelde grootte en gewicht

Een vrouwtje weegt typisch 40 kg en meet 58 cm en een mannetje 56 kg en 69 cm.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De bloedhond is een terughoudende en gevoelige hond. Hij vertrouwt sterk op zijn reukvermogen en ruikt liever eerst aan je, maar als hij je eenmaal kent is het een aanhankelijke hond.

Thuis laten ze je weten dat er bezoek in aantocht is met hun diepe blaf, maar het is geen waakhond. Ze laten zich alleen ‘horen’ als er een reden voor is, ze blaffen niet zo maar omdat ze dat leuk vinden. De karakteristieke rimpels van de bloedhond en zijn enorme hoeveelheid loshangend vel kan zijn nadelen hebben, ze kwijlen nogal en laten overal in huis een soort ‘slakkenspoor’ achter.

De bloedhond is een speurhond, dus zodra de neus aan de grond is, verliest hij alles om zich heen uit het oog en vervolgt hij zijn spoor tot het einde. Dat betekent dat je op moet passen dat hij niet vrij kan rondlopen, omdat hij niet op het verkeer let.

Overweg kunnen met andere huisdieren

De bloedhond is een meutehond en moet dus goed overweg kunnen met andere dieren. Hij is niet graag alleen en als iedereen overdag werkt of naar school is, heeft hij wel gezelschap nodig.

Ze kunnen goed met andere dieren overweg. Een volwassen bloedhond wen je het beste geleidelijk aan kleine poesjes of puppy’s. Alhoewel de bloedhond niet agressief is tegen andere dieren kan alleen al zijn grootte toch problemen geven. Bloedhonden hebben graag gezelschap van andere dieren als ze er maar mee zijn opgegroeid of als puppy mee in aanraking zijn gekomen.

Verzorging

Met zijn korte haar heeft de bloedhond weinig verzorging nodig. Goed regelmatig borstelen is eigenlijk het enige. De lange oren kunnen problemen geven met oormijt en moeten regelmatig schoongemaakt worden. De uiteinden van de oren moet je schoonmaken nadat hij gegeten heeft.

Ze hebben regelmatige beweging nodig en groeien snel in de eerste twaalf maanden, dus dat moet voorzichtig gebeuren. Als puppy wordt de bloedhond snel moe. De bloedhond is geen supergehoorzame hond, maar heeft wel basisgehoorzaamheidstraining nodig.

De bloedhond heeft weinig gezondheidsproblemen, maar heeft wel snel een opgezette buik. Dit kan ernstige vormen aannemen en dan moet de dierenarts er onmiddellijk naar kijken. Ook de ogen moeten gecontroleerd en goed verzorgd worden.

De ideale eigenaar

Een bloedhond wil bij de familie horen en als dat het geval is, is hij fantastisch gezelschap.