De Belgische herder is uniek omdat het het enige ras is waar vier aparte varianten van bestaan. In principe zijn ze allemaal hetzelfde en verschillen ze alleen van vacht en kleur. Je hebt de zwarte langharige - de Groenendaeler, de niet-zwarte langharige - de Tervuerense herder, de kortharige - de Mechelse herder en de ruwharige - de Laekense herder.

Voor het eerst als ras erkend in 1891, werd de Belgische herder oorspronkelijk gefokt om schapen te hoeden en het is een hond van gemiddelde grootte die gewend is buiten te leven en gebouwd is op het koude Belgische klimaat.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

De Belgische herder wordt meestal rond 12 jaar, maar wordt met de juiste voeding en voldoende liefhebbende aandacht gemakkelijk 15 jaar.

Gemiddelde grootte en gewicht

Een gezond vrouwtje in goede conditie moet zo’n 25 kg wegen en 56 cm hoog zijn, een mannetje 35 kg en 66 cm.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De harmonieuze vorm en de trotse stand van zijn kop maken dat de Belgische herder de indruk geeft van robuuste elegantie van vele generaties vertegenwoordigers van een ras van werkhonden. Ze combineren de kwaliteiten van de beste waakhonden met de aangeboren geschiktheid voor het hoeden van een kudde. Indien nodig zullen ze hun baas zonder aarzelen vurig beschermen. De meeste Belgische herder houden van water en zullen altijd met je mee gaan zwemmen.

De Belgische herder heeft een sterke band met zijn baas en is daarom gevoeliger voor zijn wensen. Een Belgische herder moet daarom altijd ‘bij zijn gezin’ wonen en niet ergens buiten een hok hebben of vele uren achtereen alleen thuis gelaten worden. Als de hond veel tijd alleen moet blijven is gezelschap in de vorm van een tweede hond misschien goed voor hem.

Overweg kunnen met andere huisdieren

De Belgische herder is meestal in staat in perfecte harmonie met andere huisdieren te leven, afhankelijk van het individuele karakter van de hond en hoe hij heeft geleerd met andere honden om te gaan.

Verzorging

Hoewel de vacht van de Belgische herder relatief weinig onderhoud behoeft, moeten ze toch regelmatig verzorgd worden zodat ze er goed uit blijven zien en zich lekker blijven voelen. Om de paar dagen goed borstelen als ze verharen of eens per week als ze niet verharen, voorkomt klitvorming en houdt de vacht van je hond in vorm en hij ziet er goed verzorgd door uit.

Bij de aankoop van een Belgische herder moet je er op letten dat alle honden waarmee gefokt wordt geröntgd zijn voor heupdysplasie en geschikt zijn om mee te fokken. Het is goed om de ouders van je eventuele puppie te bekijken,omdat je dan enig idee krijgt van hoe je puppie zich zou kunnen ontwikkelen. Het is ook heel belangrijk om je puppie te laten wennen aan mensen, honden, andere dieren en zoveel mogelijk verschillende situaties, zodat je een goed-aangepaste en tevreden huisdier krijgt.

De ideale eigenaar

Mensen die een actieve hond willen die toegewijd gezelschap is en ze liefde terugschenkt en die deel uitmaakt van het gezin. Of hij nu het huisdier is van iemand alleen of de hond van het hele gezin, de Belgische herder geniet ten volle van het leven en zal je vele uren plezier en gezelschap bieden.