Van de Australische Silky Terriër wordt vaak gezegd dat hij het resultaat is van een geplande paring tussen een Australische Terriër en een Yorkshire Terriër, maar omdat er vroeger geen fokgegevens werden bijgehouden kan dit niet met zekerheid gezegd worden. De Australische Terriër Club werd in 1900 opgericht die een aantal jaren later opging in de nieuw opgerichte Victoria Silky en Yorkshire Terriër Club. In 1904 stelde deze club een nieuwe standaard op voor het ras. Niet lang daarna vormden fokkers in Sydney de Sydney Silky Club en ontwikkelden een aparte standaard voor het ras dat uiteindelijk te boek staat als de Sydney Silky.

Tot op de dag van vandaag ontvangen Australische fokkers van Silky Terriërs verzoeken voor Sydney Silky’s van over de gehele wereld. Het ras werd zelfs pas in 1959 officeel als ras erkend en kreeg toen de officiële naam Australische Silky Terriër.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Silky Terriërs hebben bijzonder veel levenslust en worden meestal een jaar of dertien, maar met wat extra zorg en een verstandig dieet kunnen ze makkelijk 15 worden.

Gemiddelde grootte en gewicht

Het vrouwtje in topconditie weegt normaal 3,5 kg en is zo’n 20 cm hoog, het mannetje weegt 4,5 kg en is 23 cm hoog.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De Australische Silky Terriër is vriendelijk voor alle gezinsleden, maar hecht zich meestal maar aan één van hen. Vreemden worden getolereerd, maar niet meer dan dat. Hij houdt van kinderen als hij er mee is opgegroeid, maar houdt er niet van als er met hem getut wordt of als er met hem omgegaan wordt alsof hij speelgoed is. Wordt graag als gelijke behandeld.

De Silky behoort vanwege zijn grootte bij de kleine honden, maar is bepaald geen schoothondje. Hij heeft het ware slimme en sterke karakter van een terriër en alle voordelen van een kleine hond in de stad. Hij is niet te groot voor de kinderen, de auto of de tuin.

Gefokt als huishond, is hij toch net zo thuis op het Australische platteland als bewaker van huis en haard tegen slangen en ratten, als een echte terriër. De Silky is een mix van temperamenten, net als de Australiërs die hem gefokt hebben.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Moet op jonge leeftijd met andere honden in aanraking gebracht worden. Het is immers een terriërsoort.

Verzorging

Net als de meeste andere langharige rassen houdt de Silky ervan geborsteld en gekamd te worden, als hij er maar van jongs af aan gewend is. Hoe vaak dit moet gebeuren hangt af van de lengte van de vacht die je Silky heeft geërfd.

Een Silky heeft niet heel veel beweging nodig, maar heeft bijzonder veel energie. Hij houdt ervan door de velden te rennen en lange wandelingen aan de lijn vindt hij ook fijn. De Silky is niet geschikt om buiten gehouden te worden. Zijn mand is zijn domein, of dat nu een kartonnen doos is of een prachtige mand. Alle kleine honden moeten binnen kunnen slapen, dus zet de mand van je Silky op een plaats die voor hem en jezelf goed geschikt is.

De ideale eigenaar

Voor wie gezelschap voor het hele gezin en een hond voor binnen zoekt.