De juiste pup brengt veel plezier in je leven. Maar als je erover nadenkt en vindt dat je gewoon niet de energie, tijd of ruimte hebt voor een puppy, kun je overwegen een volwassen hond te nemen – of misschien een kat!

Hoeveel tijd heb je te besteden aan je puppy?

Puppy’s gaan zich ellendig voelen als ze niet genoeg aandacht krijgen. Je zult ook veel tijd moeten uittrekken om je puppy te trainen, uit te laten, te verzorgen (vooral langharige honden) en ermee te spelen. En zindelijk maken is non-stop werk.

Hoe vaak moet je een hond uitlaten?

Los van eventueel buiten spelen, moet je een hond twee keer per dag uitlaten/ met hem wandelen en dat is niet iets dat je over kunt slaan.

Hoeveel ruimte heb je?

Een grote hond richt een ravage aan in een kleine tuin als hij een bot wil begraven en ook binnen heeft een grote hond ruimte nodig, voor bijvoorbeeld een grote slaapplaats.

Wat is je budget?

Behalve de aankoopkosten krijg je ook nog te maken met allerlei terugkerende kosten: de dierenarts, hondenvoer, verzekering, onderdak in een kennel als je op vakantie gaat, de hondentrimsalon, etc.

Waarom wil je een hond?

Bedenk waarom je een hond wil. Is het ter bescherming, wil je hem meenemen naar je werk of er wedstrijden mee lopen? Daarbij moet je je bewust zijn van het feit dat sommige rassen gemakkelijker en flexibeler in de omgang zijn. Dit is vooral belangrijk als je je hond overal mee naar toe wilt nemen.


Rashond of bastaard?

Raspuppy’s komen meestal qua fysieke eigenschappen en temperament behoorlijk overeen met het standaardras. Een kruising of vuilnisbakkenras kan minder voorspelbaar zijn, maar kan ook een combinatie zijn van het beste van meerdere rassen.

Zijn er allergieën in het gezin?

Er worden veel allergie-vriendelijke honden gefokt, maar je kunt dit het beste uitproberen door de pup en zijn moeder eerst een bezoekje te brengen.

Mannetje of vrouwtje?

Dat hangt van jezelf af – wij vinden het allebei geweldige huisdieren! Bedenk dat niet-gesteriliseerde vrouwtjes (teefjes) twee keer per jaar loops worden en dan extra verzorging nodig hebben. En niet-gesteriliseerde mannetjes (reutjes) kunnen weglopen als ze een loops teefje ruiken in de buurt. Tenzij je van plan bent een nestje te krijgen, kun je het beste even met je dierenarts overleggen over steriliseren om ongewenste puppy’s te voorkomen.

Waarom een volwassen hond?

Van een volwassen hond kun je evenveel plezier hebben als van een puppy. Een volwassen hond is meestal al zindelijk en kan al getraind zijn in een aantal nuttige zaken zoals netjes aan de lijn naast je blijven lopen. Probeer zoveel mogelijk over het temperament van de hond te weten te komen en er, als dat mogelijk is, mee te gaan wandelen voordat je de uiteindelijke beslissing neemt.

Wees eerlijk tegen jezelf als je eerste keuze niet past bij je manier van leven. Met een beetje onderzoek vind je echt de ideale hond die bij je past.

Bekijk ons assortiment PEDIGREE® puppy voeding