
Engelse Setter
Engelse Setters zijn jachthonden. Het ras kwam al in Engeland voor ten tijde van Koningin Elizabeth I, maar de moderne Engelse Setter werd pas in de vorige eeuw ontwikkeld. Hij werd door jagers gebruikt om wild als kwartel en patrijs te vinden op hoger gelegen gronden en hij gaat enthousiast aan het werk met een scherp gevoel voor waar het wild te vinden is. In het veld laat hij de jager achter zich en als hij het wild gevonden heeft, gaat hij er in kruiphouding voor liggen. Dit instinct is nog sterk aanwezig bij deze honden die als tentoonstellingshonden en gezelschapshonden gefokt worden. Engelse Setters kijken uit naar hun wandeling en genieten ervan, maar kunnen zich daarna heerlijk aan je voeten oprollen, en als ze de kans krijgen op je bed!
Kenmerken
Gemiddelde leeftijd
Engelse Setters worden normaal tien jaar, maar met de juiste omgeving en voeding kunnen ze ook 12 jaar worden.
Gemiddelde grootte en gewicht
Het vrouwtje weegt meestal 25 kg en is 61 cm groot, het mannetje weegt 35 kg en is 68 cm.
Wat voor hond is dit?
Karakter, eigenschappen en temperament
Engelse Setters zijn van nature uiterst vriendelijk. Ze gedragen zich keurig bij andere honden, zijn trouw en toegenegen van aard en zijn dus ideaal gezelschap voor zowel kinderen als volwassenen. Engelse Setters hebben een heel voorspelbaar karakter en verdienen dus met recht de eervolle benaming ‘de heer en dame onder de honden'. Hoort thuis in de Top Tien van aanbevolen hondenrassen. Het is een hond die floreert bij contact met mensen, dus Engelse Setters vinden het niet fijn als ze lang alleen thuis worden gelaten.
Overweg kunnen met andere huisdieren
Omdat het zulke goedhartige honden zijn, kunnen Engelse Setters uitstekend met de meeste andere huisdieren samen leven. Ze zijn heel sociaal ingesteld en worden het beste met een andere hond samen gehouden.
Verzorging
Engelse Setters zijn actieve honden, die baat hebben bij regelmatig beweging. Als ze niet dagelijks een wandeling maken en/of ergens kunnen rennen, zul je dat merken doordat ze om aandacht gaan blaffen of gaten in je tuin gaan graven. Dergelijk gedrag is niet specifiek iets voor dit ras, maar wel voor ieder hond die niet de aandacht krijgt die hij nodig heeft. Alhoewel de Engelse Setter een langharige vacht heeft, ziet deze er zijdeachtig uit en is makkelijk te onderhouden. Tien minuten per week kammen of borstelen is voldoende. Het is echter altijd goed na iedere wandeling te controleren of er geen graszaad of klltten tussen zijn tenen zijn blijven steken. Je voorkomt zo dat zijn vacht gaat klitten en dat hij vreemde dingen in zijn ogen, oren of huid krijgt. Tentoonstellingshonden krijgen de showtrim, die de fokker je als nieuwe eigenaar graag zal bijbrengen. Een Engelse Setter hoeft er niet zo uit te zien, maar het is wel belangrijk om te zorgen dat de vacht schoon is en vrij van klitten, dat knopen onder de oren worden weggeknipt, evenals overtollig haar tussen de tenen. Zo hou je een tevreden en gezonde hond. En met af en toe een bad, afgewisseld met een beetje talkpoeder door zijn vacht geborsteld, blijft je hond ook nog lekker ruiken.
Engelse Setters zijn meestal goede eters en als je niet oppast krijgen ze je met hun vriendelijke bruine ogen makkelijk zover dat je ze veel te veel te eten geeft. Engelse Setters werden gefokt om wild te zoeken dus ze houden van rennen en als ze eenmaal een spoor te pakken hebben of een vogel achterna zitten, letten ze niet meer op mogelijke gevaren als auto’s of drukke wegen. Laat je Engels Setter dus alleen los waar hij veilig is.
De ideale eigenaar
Als je een jong gezin hebt en je wilt dat je kinderen opgroeien met een hond met een betrouwbaar en gelijkmatig karakter en als je houdt van regelmatige wandelingen en quality time met een trouwe, goedhartige metgezel, dan is de Engelse Setter een goede keuze voor je.