De Duitse herder bestond niet voor 1899. De grondlegger van het ras, Kapitein Max von Stephanitz, fokte ze als werkhonden. Dit is nog steeds belangrijk voor veel fokkers, want het gezonde lichaam en het betrouwbare en trouwe temperament van de Duitse herder maken hem tot zo’n ideaal gezelschap.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Deze slimme honden worden meestal 8 jaar, maar met veel liefdevolle verzorging en de juiste hoeveelheid voeding kunnen Duitse herders tien tot twaalf jaar worden.

Gemiddelde grootte en gewicht

Vrouwtjes 25 kg en 55 cm en mannetjes meestal wel 40 kg en ongeveer 68 cm.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De Duitse herder is over de hele wereld bekend om zijn trouw en betrouwbaarheid. Als werkhond kan hij gebruikt worden als waakhond, schapenhoeder, speurhond en gids. Een Duitse herder mag niet nerveus, overagressief of verlegen zijn.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Met behoorlijke gewenning en discipline kunnen Duitse herders wel met andere huisdieren overweg. Het geheim is dat te doen vanaf dat ze heel jong zijn. Het is belangrijk dat puppy’s vanaf acht weken aan nieuwe ervaringen worden blootgesteld.

Verzorging

De Duitse herder vraagt wel veel aandacht. Het is een actief ras en heeft mentale stimulans nodig. Dagelijkse beweging en wat denktraining, bijv. in de vorm van een gehoorzaamheidstraining of een eenvoudig “haal de bal” spelletje maken het leven leuk voor je hond. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende.

De ouders van deze hond moeten getest zijn op heupdysplasie.

De ideale eigenaar

De ideale eigenaar van een Duitse herder is iemand die assertief met hem om kan gaan en het respect van zijn hond kan afdwingen – en de hond ook zelf respecteert. Dit zijn meestal zelf ook actieve mensen die houden van het gezelschap van een hond die zich niet als schoothond gedraagt.