Bescherm je puppy

Puppy’s lopen gemakkelijk onplezierige infecties op zoals hondenziektes, infectieuze hepatitis, parvo en hondsdolheid. Als puppy’s nog bij de moeder zijn, hebben ze tijdelijk bescherming via de moedermelk.

Zodra je pup niet meer bij de moeder drinkt, kan hij pas weer na zijn tweede vaccinatie in contact met andere honden komen of spelen op plaatsen waar ook andere honden komen.

De eerste vaccinaties moet je pup met zes weken hebben. Twee tot vier weken daarna komt de tweede. Dus zorg dat je alle gegevens hebt over je pup als je hem mee naar huis neemt: welke vaccinaties heeft hij gehad en welke moet hij nog hebben?

Meld je hond zo snel mogelijk bij een dierenarts aan en maak alvast een afspraak vooruit. De dierenarts kan je verder behulpzaam zijn met allerlei vragen over de gezondheid en verzorging van je dier, dus het is prima als je er met een lijstje met vragen naar toe gaat.

Jaarlijkse vaccinaties voor alle honden

Om je hond gezond te houden, heeft hij elk jaar een vaccinatie nodig.

Waarom heeft mijn hond vaccinaties nodig?

Vaccinaties beschermen je hond tegen ziektes, waarvan sommige levensbedreigend zijn en gemakkelijk op andere honden overgedragen kunnen worden.

De eerste vaccinatie van je pup is normaal gesproken met ongeveer zes weken, de tweede met 8-10 weken. Je pup is pas twee weken na de tweede vaccinatie beschermd. Daarna moet hij jaarlijks gevaccineerd worden om beschermd te blijven.

De vaccinatie tegen de kennelhoest wordt ook aanbevolen voor honden die regelmatig naar een kennel gaan of die veel in contact met andere honden komen, bijvoorbeeld bij trainingen of hondenshows.

Het Parvovirus – het belang van vaccineren

Het Parvovirus is uiterst besmettelijk en gevaarlijk. Het treft de ingewanden, het lymfeweefsel, en het beenmerg van je puppy en veroorzaakt al snel verlies van eetlust, koorts, braken en diarree en de dood in 90% van de gevallen die niet behandeld worden.

Parvovirus is maar één van de redenen waarom het zo belangrijk is dat je hond gevaccineerd wordt en niet met andere honden of de poep van andere honden in aanraking komt. De infectie verspreidt zich ook zonder dat er direct contact tussen honden plaatsvindt - het virus kan tot wel een jaar in de aarde blijven zitten, dus alleen al over de grond likken kan genoeg zijn.

Als je vermoedt dat je hond het Parvovirus heeft opgelopen, onderneem dan snel actie. Hoe eerder een dierenarts de behandeling kan starten, hoe minder permanente schade er zal zijn.