Cesar imagery

Sussex Spaniël

De Sussex Spaniël is een van de vroegst ontwikkelde spaniëlrassen (sinds 1790 erkend) maar wel een van de zeldzaamste. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog waren er nog mar acht in heel Engeland en daar stammen alle hedendaagse Sussex van af. De Sussex werd gefokt om te werken in een zware bodembedekking van bramen en rhododendron op de landerijen van Rosehill in Sussex.

De Sussex dragen stokken en allerlei dingen uit zichzelf al aan, maar moeten vroeg en met geduld getraind worden om succesvol te leren apporteren.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd
De Sussex kan 11 jaar worden.

Gemiddelde grootte en gewicht
38 - 41cm & 18 – 20 kg

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament
De Sussex Spaniël is meestal een rustige, persoonsgerichte jachthond: typisch voor de meeste jachthondenrassen. Ze hebben ook unieke kwaliteiten en staan bekend om hun grijns en soms clownesk gedrag.

Voor honden van dit formaat en gewicht kan de Sussex verbazingwekkend wendbaar zijn. Ze zijn snel zindelijk te maken en zijn geschikt voor binnen en voor buiten. Ze zijn van nature zachtaardig, reageren goed op vriendelijke training en moeten niet achter de broek gezeten worden of te stevig aangepakt worden – desalniettemin is de basistraining wel absoluut noodzakelijk. De Sussex staat ook te boek als slechte eter.

Overweg kunnen met andere huisdieren
Ze moeten zo vroeg mogelijk leren wennen aan andere huisdieren, maar met soortgelijke dieren hebben ze geen problemen. Ze gaan eerder achter de eksters of de spreeuwen aan dan een ander huisdier waar ze mee zijn opgegroeid.

Verzorging
Ze moeten regelmatig worden geborsteld (2 tot 3 keer per week). De Sussex hoeft maar minimaal te worden getrimd, ook als tentoonstellingshond. De poten moeten op graszaadjes gecontroleerd worden en de oren moeten schoon gehouden worden. Het zijn honden met zware botten en hebben dus tijdens de groei het juiste puppyvoer nodig met calcium supplementen. Vermijd vaak de trap op en afgaan in de eerste groeifases.

Ze kunnen heel actief zijn en hebben lange wandelingen of vrij rennen nodig als ze volwassen worden. Als ze hun overtollige energie eenmaal kwijt zijn, kunnen ze op de bank ploffen, maar zorg dat ze niet te dik worden. Een goede basistraining is belangrijk, want jachthonden zijn vaak ‘Oost-Indisch doof’ als ze eenmaal iets ruiken of vrij mogen rondrennen.

Als je een pup koopt, kijk dan of de ouders zijn gecontroleerd op heupdysplasie en of hun ogen zijn getest. De Sussex heeft een unieke goud en leverkleurige vacht; jonge pups zijn vrij donker en de juiste kleur ontwikkelt zich naarmate ze ouder worden. Omdat ze langzaam volwassen worden, duurt het wel even voor ze hun volledige potentieel kunnen laten zien bij een tentoonstelling.

De ideale eigenaar

Alhoewel gefokt als jachthond is de Sussex Spaniël een uitstekende gezins- en gezelschapshond. Ze kunnen goed met kinderen omgaan als ze er vroeg aan leren wennen. Ze houden van mensen om zich heen en houden er dus niet van lange tijd achtereen alleen gelaten te worden.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy