Cesar imagery

Shetland Sheepdog

De Shetland Sheepdog, of ook wel de ‘Sheltie’ als hij liefkozend wordt genoemd, is afkomstig van de Shetland Eilanden waar hij door pachters werd gebruikt als herdershond. Weinig Shelties worden op de dag van vandaag voor hun oorspronkelijke doel als herdershond gebruikt, maar de mensen die met ze hebben gewerkt, staan in voor hun ongelofelijk uithoudingsvermogen en instinctief vermogen om vee te hoeden.

Hij wordt vaak Dwerg Collie genoemd, maar over het geheel genomen ziet de Shetland Sheepdog er meer uit als de Ruwharige Collie. Het is echter een ras op zichzelf en heeft wat kleinere aparte trekken, afgezien van het overduidelijke grootteverschil.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd
Shetland Sheepdogs worden 12 tot 16 jaar oud.

Gemiddelde grootte & gewicht
35 – 37 cm & 6 – 7 kg

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament
Het is wel een vrij kleine hond, maar de Shetland Sheepdog is zeker niet fragiel. Toen er niet genoeg te eten was op de boerderijen, werden de Shelties overgezet naar andere kleine eilanden met een kudde schapen en daar lange tijd achtergelaten om op de kudde te passen en voor hun eigen hachje te zorgen. Alleen stevige honden overleven zoiets. Als ze na zo’n afzondering weer terug kwamen op de boerderijen, gedijden de honden extra op aandacht en genegenheid. Het maakt deel uit van hun geschiedenis dat ze dol zijn op hun eigenaren, maar ze blijven achterdochtig bij vreemden en willen het gezin beschermen.

Overweg kunnen met andere huisdieren
Uitstekend. Leeft tevreden naast de familiekat en kan met de meeste andere honden overweg.

Verzorging
De schitterende vacht van de Shetland Sheepdog vraagt verbazingwekkend weinig aandacht. Een borstel en kam achter de oren eens per week houden de vacht al in goede conditie. De dubbele vacht van het ras maakt dat hij zich aan warm en koud weer aan kan passen, de tweede laag (ondervacht dient als isolatie voor warmte en koude.

Hoewel de Shetland Sheepdog zeker wel kan blaffen, is hij ook slim genoeg om te leren dat je niet onnodig moet blaffen. Daardoor is hij een uitstekende waakhond en maakt hij je attent op bezoekers en ongebruikelijke zaken die zich voordoen.

De ideale eigenaar

Er is bijna niemand voor wie een Shetland Sheepdog niet goed zou zijn. De ideale eigenaar is iemand die begrijpt dat het dier af en toe geborsteld moet worden.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy