Cesar imagery

Rhodesische Ridgeback

Eeuwen geleden toen de eerste blanken in Zuid-Afrika arriveerden, ontdekten ze hoe de Hottentotten op de Kaap honden voor de jacht gebruikten van het pronkrugtype. Het vreemde tegendraads ingeplante haar dat parallel loopt aan de ruggengraat maar tegen de draad van de rest van de vacht ingaat, onderscheidt hem direct van andere honden. In de 19de was de jacht op groot wild heel populair in Zuid-Afrika, vooral het gebied ten noorden van de Limpoporivier, dat later bekend zou worden als Rhodesië (naar de stichter Cecil John Rhodes).

Jagers realiseerden zich snel de waarde en het belang van goede jachthonden. Bij hun keuze was het logisch dat ze een ras namen dat afkomstig was uit het gebied - - de Ridgeback – een hond die al generaties lang zo’n zegen voor de Afrikaanse Hottentot met zijn primitieve jachtwapens was geweest. Het is niet precies bekend waar de hond vandaan komt, maar over het algemeen wordt aangenomen dat hij het product is van een kruising tussen de Cubaande Bloedhond en de Hottentotse jachthond, die verantwoordelijk is voor de karakteristieke pronkrug.

Van een dergelijke foklijn verwacht je precies de kenmerken die de Ridgeback zo duidelijk vertoont - snelheid, kracht, moed, trouw, en daarbij een opmerkelijke vaardigheid om wilde dieren te pakken te krijgen. Helaas werd de naam Leeuwenhond populair omdat een aantal grootwildjagers hem veruit het beste geschikt vonden voor de leeuwenjacht. Daardoor dachten velen dat hij ook leeuwen doodde, hoewel geen enkele hond zelfs maar een kans zou hebben gehad in een gevecht met een leeuw. Ridgebacks treiterden de leeuw met schijnaanvallen totdat hij niet meer wist hoe hij het had en zo kon de jager dichterbij komen om hem neer te schieten. Toen er betere geweren kwamen die van langere afstand konden schieten waren de honden niet langer meer nodig en werd de Ridgeback alleen nog gebruikt als waakhond.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd
Rhodesische Ridgebacks worden 10 tot 12 jaar oud.

Gemiddelde grootte en gewicht
61- 69 cm & 32 – 36,5 kg

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament
De Rhodesische Ridgeback heeft een heerlijk karakter, het is een trouwe eenmans- of gezinshond. Hij is heel lief en leunt graag op je of ligt aan je voeten of op je schoot als je dat toelaat. Hij is ontzettend trouw aan de mensen waar hij van houdt. Het is wel geen agressieve hond, maar de Ridgeback is duidelijk gereserveerd tegen vreemden en heeft meestal liever niet dat mensen toenadering zoeken. Het is een rustige en makkelijke hond, kan heel veel hebben van kinderen, is heel intelligent en leert snel. Neemt graag aan alle gezinsactiviteiten deel, maar is ook graag de hele dag lui rond als er niets beters te doen is. De Ridgeback is een uitstekende waakhond met een diepe donkere blaf om indringers weg te houden. Zijn vriendschap is voor het leven.

Overweg kunnen met andere huisdieren
Hij kan goed overweg met ander huisdieren, maar in de buurt van vee moet hij getraind worden.

Verzorging
Dit is een snel groeiende hond die niet teveel eten mag krijgen en niet teveel beweging mag hebben als pup, want daardoor is de belasting voor de zich ontwikkelende botten te groot.

Vergeet niet dat dit toch een jachthond is die graag dieren achterna zit. Controleer je hek en poort(en) goed.

De ideale eigenaar

Er is geen ras dat ideaal is voor iedereen en bepaalde kanten van de Ridgeback zullen niet voor iedereen aantrekkelijk zijn. De Ridgeback is zelfstandig en koppig en als je hem een opdracht geeft terwijl hij eigenlijk liever iets anders zou doen , krijg je waarschijnlijk niet meteen resultaat. Deze hond vertoont geen slaafs gedrag, maar als je de voldoening wilt van een hond die gezelschap is, spirit heeft en die zichzelf eerder je gelijke vindt dan je slaafje, dan hoef je niet verder te kijken. De Ridgeback kan heel veel hebben van kinderen maar is niet zo ideaal voor oudere mensen die misschien moeite hebben met zo’n onstuimige pup.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy