Cesar imagery

Pointer

Ongetwijfeld was de jachthond de eerste soort speciale hondachtigen die de mens kende. In het Louvre in Paris hangt een schilderij van Jean Baptiste Oudry van een prachtige Pointer die bij een fazant staat. De inscriptie op het schilderij vertelt ons dat dit een ‘veldhond’ van Lodewijk XV was. Het schilderij werd gemaakt in de tweede helft van 17de of de eerste helft van de 18de eeuw.

Aangenomen wordt dat de Engelse Pointer afstamt van zowel de Franse als de Spaanse pointers, die teruggaan tot de 18de eeuw. De Pointer is nu ontwikkeld tot een gespecialiseerde veldhond; hij neemt ruim de tijd en geeft de positie van het verborgen wild aan voordat hij het uitdrijft.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Pointers kunnen 15 jaar worden.

Gemiddelde grootte en gewicht

63 – 70 cm & 18 - 25 kg

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De Pointer staat bekend om zijn scherpe intelligentie en gelijkmatige, gezeggelijke temperament, waardoor hij zowel thuis als in het veld een aangename metgezel is. Honden van dit ras zijn alert en zien er mooi uit met hun karakteristieke kop met wipneus. Wild aangeven (pointing) zit ze werkelijk in de genen en de Pointer is een snelle jachthond in het veld, maar ook een trouwe en waardige metgezel.

Een Pointer kan ook wel eens achterdochtig zijn of zelfs bang in bepaalde situaties en heeft een stevige doch vriendelijke hand nodig als zich dit voordoet. De Pointer reageert bovendien snel en is waakzaam. Hij slaat aan als er vreemden in aantocht zijn. Hij wordt langzaam volwassen en het duurt soms wel drie jaar voor hij zijn volwassen grootte en gewicht heeft bereikt.

Overweg kunnen met andere huisdieren

De Pointer kan met alle leden van het huishouden goed overweg. Kippen en andere vogels zijn ook prima als hij er maar van jongs af aan is gewend. Hij legt van nature nieuwsgierigheid aan de dag voor wilde vogels en geeft ze overal in je tuin aan als er vogels zijn. Is niet dominant tegenover andere honden bij een eerste contact en bekijkt de situatie eerst eens rustig. Pointers zijn niet agressief en zullen conflicten uit de weg gaan als dat mogelijk is.

Verzorging

Het is een ras dat weinig onderhoud vraagt, de korte vacht heeft weinig anders nodig dan regelmatig borstelen. Als de Pointer onder de modder of het vuil komt te zitten, valt het meeste er zo weer af als het droog is. Ze verharen wel en het meeste ongewenste haar verwijder je met een rubberen want. De Pointer heeft afhangende oren die schoon gehouden moeten worden en op oorinfecties moeten worden gecontroleerd.

Hij is heel tevreden in een huis met een kleine tuin als hij maar regelmatig voldoende beweging krijgt om hem in vorm te houden en hem met rennen overtollige energie te kunnen laten kwijt raken. Ze spelen graag en zullen ballen en ander speelgoed maar al te graag willen ophalen.

In het veld is de werkende Pointer de meester der jachthonden. Hij is een met zijn natuurlijke omgeving, maar in onze moderne maatschappij gelden er bepaalde restricties voor hem. Het is absoluut noodzakelijk dat hij de basisgehoorzaamheidstraining krijgt en de Pointer is daar ook heel goed in. En verder is het heel belangrijk dat de Pointer aan mensen en andere honden went, of hij nu als gezelschapshond of als werkhond dient.

De ideale eigenaar

Pointers zijn ideaal voor iemand die een goede gezinshond zoekt of een jachthond, of een tentoonstellingshond, een hond die gehoorzaam en alert is. Het zijn honden met een goedaardig karakter en niet geschikt voor iemand die een voorstander is van de harde hand.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy