Cesar imagery

Japanse Spits

Dit kleine ras is nog niet zo lang in ontwikkeling in Japan waar zijn voorouders als sinds de oudheid als gezinshind werden gehouden. De Japanse Spits wordt gedacht van de ‘Peat Dog’ afkomstig te zijn die zo’n 6000 jaar geleden vanuit de Zwitserse meren en Finland afkomstig was en tegen 400 v. Chr. In Japan aankwam.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

De Japanse Spits wordt12 tot 14 jaar.

Gemiddelde grootte en gewicht

30 – 36 cm & 8 – 8,75 kg

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De Japanse Spits is een gezinshond en dol op menselijk gezelschap. Het is een intelligent ras dat het je altijd graag naar de zin maakt. Wat betreft zijn temperament is hij niet blij met vreemden die snel aankomen zonder eerst met hem kennis te maken. Hij geeft de voorkeur aan een rustige benadering, maar daarna heb je ook een vriend voor het leven. Hij wordt gekenmerkt door zijn moed, intelligentie en levendigheid en is lief en toegewijd gezelschap.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Als gezelschapshond moet de Japanse Spits al op jonge leeftijd aan andere huisdieren gewend raken, dan zal hij er zonder problemen mee onder één dak kunnen wonen. De Japanse Spits heeft een dominante natuur en als hij in een huishouden terecht komt met andere rassen, heb je kans dat hij snel ‘de baas’ wordt, zelfs over een veel groter ras.

Verzorging

Ondanks de lange, geheel witte vacht heeft de Japanse Spits weinig onderhoud nodig. Anders dan veel mensen denken is hun vacht heel gemakkelijk te verzorgen. Door de structuur van het haar glijdt modder en vuil er direct van af of is er makkelijk uit te borstelen. Hij speelt graag in de modder, maar dit is een kraakheldere hond die niet graag vies wordt en zichzelf net als een kat schoonlikt. Mits ze goed geborsteld worden, hoeven ze maar hoogstens twee keer per jaar een bad. Ze verharen één keer per jaar. Het verharen duurt meestal een dag of tien en het dode haar kam je er makkelijk uit.
Ze hebben niet veel beweging nodig, maar het is een actief ras en ze houden van dagelijkse wandelingen. Als ze zich vervelen, gaan ze kattekwaad uithalen. Het is geen hond die je in de tuin achter laat en waar je niet naar om hoeft te kijken. Ze zijn graag binnen en buiten. Het gaat er vooral om dat jij er ook bent, want ze zijn dol op menselijk gezelschap. Voor hun formaat kunnen ze vrij hoog springen, een hek moet dus minstens 1,5 tot 1,80 m hoog zijn.

De ideale eigenaar

De Japanse Spits is een gezinshond die dol lijkt te zijn op de aandacht en genegenheid van elk lid van het gezin afzonderlijk. Een jonge pup (3 tot 12 maanden) kan wat veel zijn voor kinderen onder vijf jaar zonder een volwassene in de buurt. Met dat in gedachte is het ras ook uitstekend en lief gezelschap voor een alleenstaand iemand in een appartement.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy