Cesar imagery

Hongaarse Staande Vizsla

De Hongaarse Staande Vizsla is de nationale hond van Hongarije. Het is moeilijk vast te stellen waar hij oorspronkelijk vandaan komt, maar zijn geschiedenis gaat terug tot de 9de eeuw toen de met elkaar oorlog voerende Magyarenstammen van de steppen van Azië wegtrokken en zich vestigden in wat we tegenwoordig kennen als Hongarije.

Eeuwenlang was de Vizsla de hond van de sportieve Hongaarse adel en voordat geweren hun intrede deden in de zeventiende eeuw werd hij gebruikt als speurhond voor vogels die ofwel door valken of met netten gevangen werden. Daarna werd deze hond vanwege zijn veelzijdige vaardigheden - hij kon immers jagen op wild en gevogelte - ingezet op de Hongaarse poesta’s met hun gevarieerde begroeiing van dikke gewassen, tot hoog gras en koren.

De hond moest snel zijn en een ‘goede neus’ hebben om de reuzenhaas op te sporen en de diverse soorten wild gevogelte aan te kunnen wijzen. Hij werd ook gebruikt voor de jacht op herten, wilde everzwijnen en wolven, die hij allemaal staande moest kunnen houden. Dat werd meestal door een paar honden tegelijk gedaan. Daar was een meer dan capabele hond voor nodig en dat vonden de Hongaren in de Vizsla.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Hungaarse Staande Vizsla’s worden 10 tot 12 jaar oud.

Gemiddelde grootte en gewicht

53 – 64 cm & 20 – 30 kg

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

Een alerte waakhond en een schitterende, relaxte hond. De Hongaarse Vizsla leert snel en reageert goed op gehoorzaamheidstraining omdat hij het zijn baas zo graag naar de zin maakt. Het is een grote hond, die graag apporteert en met van alles in de bek rondsjouwt. De Vizsla zwemt graag en gaat makkelijk te water en duikt zelfs om voorwerpen terug te halen. Het is een lieve en levendige hond en het gelukkigst als hij volledig bij alle gezinsactiviteiten betrokken wordt.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Goed.

Verzorging

De korte, roodbruin met goudgele vacht vraagt weinig of geen onderhoud. De Vizsla is een actieve hond en heeft regelmatig beweging nodig. Dit is geen hond om alleen thuis te laten. Als hij zich verveelt, gaat hij vernielingen aanrichten.

De ideale eigenaar

Geschikt voor de meeste mensen en lief voor kinderen.

Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy