Cesar imagery

Engelse Springer Spaniël

De afhangende oren, de zachte vriendelijke uitdrukking, stevige bouw en vriendelijk zwaaiende staart kenmerken de Engelse Springer Spaniël zonder twijfel als een lid van de oude Spaniëlfamilie. Het is van de grootste landspaniëls en stootte het wild uit de dekking op (‘springing’) zodat de netten erover gegooid konden worden of gevangen kon worden door de valk die de jagers bij zich hadden.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Dit oude hondenras wordt meestal 10 jaar, maar kan in een liefdevolle omgeving met de goede verzorging en voeding ook wel 12 jaar worden.

Gemiddelde grootte en gewicht

Gezonde vrouwtjes moeten ongeveer 20 kg wegen en 43 cm zijn en voor mannetjes is dat 25 kg en 51 cm.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De Springer is sportief tot in zijn vezels en een onvermoeibaar harde werker in het veld, is zeer vasthoudend en volhardend. De Engelse Springer Spaniël is waarschijnlijk de beste keus voor iemand die maar één hond wil en een jachthond die voor allerlei doeleinden geschikt is.

De Springer zie je veel bij hondenshows waar het gaat om gehoorzaamheid, scherpzinnigheid, schapendrijven en aanpassingsvermogen. Het is een mensenhond en een springer heeft menselijk gezelschap nodig. Hij is speels en geduldig met kinderen, doet niets liever dan ravotten en met ze meespelen. Hoewel hij eigenlijk heel rustig is, is de Springer ook een goede waakhond.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Uitstekend.

Verzorging

Springers hebben gezelschap van mensen nodig, al kunnen ze de hele dag liggen te dutten als de baas aan het werk is, als ze maar genoeg aandacht krijgen als de baas thuis is.

Geef hem zoveel beweging als maar mogelijk is, hij grijpt ook graag de kans om te zwemmen. Het is niet een hond die je in de tuin aan zijn lot moet overlaten. Vooral puppy’s vervelen zich snel en worden eigenzinnig als ze geen gezelschap hebben. De vacht van een Springer heeft regelmatig verzorging nodig. Van huisdieren hoeft alleen het haar in de oren en rond de staart bijgeknipt te worden dan kun je daar ook beter schoonhouden. Het haar tussen de voetkussentjes moet ook weggeknipt worden om te voorkomen dat ze afschuinen en de hond zijn grip op gllibberige ondergrond verliest. Een dagelijkse borstel- of kambeurt is sterk aan te bevelen.

Sommige Springers ontwikkelen allergieën tegen vlooien en bepaalde grassoorten.

De ideale eigenaar

Mensen die hun hond veel aandacht kunnen geven.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy