Cesar imagery

Doberman

De Doberman stamt van oorsprong uit Duitsland. De Duitser Louis Dobermann was aan het begin van de negentiende eeuw hondenvanger, nachtwaker en belastinginner in Türingen in het oosten van Duitsland. Er was vraag naar onverschrokken waakhonden en Dobermann begon te fokken met de honden in de buurt die het beste voor dat doel geschikt waren. Niemand weet precies welke rassen hij gebruikte, maar genoemd worden de Deense Dog, de oude Duitse herder, (niet de Duitse herder die we tegenwoordig kennen), de Weimarse Staande Hond, de Manchester Terriër, de Greyhound en andere rassen.

Tijdens zijn zestigjarige leven kruiste de heer Dobermann heel wat af en hij had veel succes met het bereikte hondenras. De Doberman was bekend als de ‘Duivelshond’ bij de Amerikaanse mariniers en hij is hun mascotte. Hij kreeg deze naam in de Tweede Wereldoorlog in de Stille Zuidzee waar hij met de mariniers aan land ging om de vijand te verdrijven.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Deze slanke en trouwe dieren worden meestal 12 jaar oud, maar met de juiste verzorging en voeding kunnen ze 14 jaar worden.

Average size

Het vrouwtje van deze soepele en krachte dieren weegt meestal 30 kg en is 65 cm. Het mannetje is met 40 kg iets zwaarder en met 69 cm iets groter.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De Doberman is betrouwbaar van aard en een trouwe metgezel, maar zo robuust en woest als je hem zelf maakt. Het is een geweldige speelkameraad voor de kinderen, gaat mee aan tafel zitten en slaapt zelfs bij je in bed, als je gek genoeg bent om dat goed te vinden. Hij krijgt echt menselijke trekjes, als je vergeet dat het een hond is! Hoewel hij veel genegenheid toont aan zijn baas en heel gehoorzaam is, kan de Doberman heel afstandelijk zijn tegen mensen die hij niet kent. Het mag echter onder normale omstandigheden geen nerveuze of agressieve hond zijn, want dan zijn deze honden onbetrouwbaar en zullen ze onder druk slecht reageren.

Omdat de Doberman werd gefokt als werkhond, vinden veel mensen de mentaliteit van de hond en zijn talent om te leren even belangrijk als zijn aard. De al enige tijd gebruikte Werkgeschiktheidstest bepaalt of je Doberman geschikt is om het werk te doen waarvoor het ras ooit bedoeld was – gezelschapshond en waakhond.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Goed.

Verzorging

De Doberman is een groot, actief en intelligent ras en je moet hem de beweging en aandacht willen geven die hij nodig heeft. Iedereen die een Doberman koopt moet beseffen dat hij dagelijks beweging en training nodig heeft. Een Doberman heeft een bepaalde hand nodig als hij een prettige gezinshond moet zijn, want hij is meestal heel erg gehoorzaam. Of je nu alleen de basisgehoorzaamheidstraining volgt met je hond of je volgt het hoogste niveau training en wint allerlei prijzen met je hond, zowel jij als je hond zullen er veel plezier aan beleven. Een tuin met een adequaat hek is wel essentieel bij een Doberman.

De ideale eigenaar

Omdat het zo’n grote hond is, is dit dier het best geschikt voor mensen die dit trouwe dier trainen, beweging geven en aan zijn omgeving laten wennen.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy