Cesar imagery

Curly Coated Retriever

Het meest opvallende kenmerk van dit ras is zijn krulharige vacht en over het algemeen wordt gedacht dat zowel de Newfoundlander en de Ierse Water Spaniël als de Oud-Engelse waterhond en de Poedel een bijdrage aan de oorsprong van dit ras hebben geleverd.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd
Krulharige Retrievers kunnen 12 jaar worden, maar worden met de juiste verzorging en voeding ook wel 14 jaar.

Gemiddelde grootte en gewicht

Het vrouwtje wordt meestal 64 cm en weegt 32 kg, het mannetje is normaal 69 cm en weegt 36 kg.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

Het nut van de krulhaar als sportieve hond komt door een combinatie van tempo, uithoudingsvermogen, intelligentie en een goede neus. Met zijn grootte en kracht kunnen ze bijna alles ophalen, maar vooral in het water zijn ze heel goed. Al heel jong vertonen ze de sterke behoefte om te zwemmen. Ze kunnen zich ook heel goed ‘herinneren’ waar de vogel neergekomen is en ze raken hun prooi dan ook niet vaak kwijt.

De krulharige Retriever wordt langzaam volwassen en dit kan wel drie jaar duren. Ze hebben een zachtaardig temperament en zijn heel goedmoedig. Ze blaffen niet veel, maar als ze blaffen is hun diepe blaf voldoende om ongewenste binnendringers meteen staande te houden. De krulhaar is eigenzinnig en gehoorzaam, maar vooral als het hem uitkomt. Ze houden van plezier maken en zijn lief, zachtaardig gezelschap voor het hele gezin.

Overweg kunnen met andere huisdieren

De krulhaar kan met de meeste andere dieren wel overweg en deelt zijn huis zonder problemen met katten en andere honden.

Verzorging

Net als andere honden heeft de krulharige Retrever veel beweging nodig om hem in goede conditie te houden.
De vacht van de krulharige Retriever heeft niet veel verzorging nodig op af en toe een wasbeurt na. Absoluut geen borstel of kam gebruiken. Af en toe 10 minuten besteden aan het bijknippen rond de staart en de oren is het enige, hoogstens twee of drie keer per jaar.

De ideale eigenaar

Krulharige Retrievers kunnen met de meeste mensen overweg als ze maar goed behandeld worden en dan zijn het trouwe en toegewijde vrienden voor hun baas.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy