Cesar imagery

Clumber Spaniël

De Clumber Spaniël werd ontwikkeld door de hertogen van Newcastle en hun jachtopzieners. De huidige naam ontleent het ras aan het landgoed Clumber Park in Nottingham van de hertog van Newcastle. Het is tegenwoordig eigendom van de National Trust en ligt in het noorden van het beroemde Sherwood Forest.

De Clumber werd ontwikkeld om de hertogen en de jachtopzieners bij het jagen te helpen op dit landgoed en de nabijgelegen landgoederen. Deze waren vaak overdekt met zware boomstammen en dik begroeid met kreupelhout vol afgevallen takken en stammen. Door de witte vacht bleven de honden meestal zichtbaar en door hun bouw konden ze diep in het kreupelhout doordringen en er wild uitjagen dat zich erin verstopt had of afgeschoten wild terugbrengen.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Clumber Spaniëls worden normaal gesproken 13 jaar oud, maar met de juiste voeding en een leuke omgeving worden ze wel 15 jaar.

Gemiddelde grootte en gewicht

Deze honden moeten in topconditie 25 kg wegen en 46 cm zijn als het vrouwtjes zijn en 36 kg en 50 cm als het mannetjes zijn.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

Zoals met alle rassen het geval is, is temperament over het algemeen het resultaat van de manier waarop de hond is verzorgd en grootgebracht. Over het geheel genomen is de Clumber Spaniël heel erg vriendelijk, attent en makkelijk in de omgang. Hij heeft de diepgewortelde behoefte zijn baasje en het gezin van zijn baasje te plezieren, maar een geforceerde training of gedrild worden is te zwaar voor deze hond; Clumber Spaniëls moeten de kans en de tijd hebben te kijken en in zich op te nemen hoe andere honden zich ten opzichte van hun baasje gedragen en ze zullen dit gedrag kopiëren.

Deze erfenis van werken in het veld vertaalt zich in enige onafhankelijkheid, vooral bij het volgen van een spoor, maar al snel zullen ze kijken waar de baas is en hem of haar om hulp vragen als ze het spoor bijster zijn. Deze erfenis als werkhond maakt ook dat de Clumber Spaniël het gelukkigst is in een ‘meute’ of in een kennel, of met een andere hond en liefst een Clumber. Maar ze passen zich ook goed aan aan andere niet-dominante honden en er zijn ook dieren die heel gelukkig zijn in gezinnen waar ze de enige hond zijn.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Als werkhondenras heeft de Clumber Spaniël de natuurlijke behoefte te jagen op vluchtende of in paniek zijnde kleine zoogdieren of vogels. Zorg dat dit soort huisdieren veilig zijn en de Clumber zal in harmonie met ze leven. Hij is op de meeste andere hondenrassen gesteld, maar is snel geïntimideerd door rassen die van nature wat agressiever zijn; dan is de Clumber bijna gedienstig en het is niet goed om een dominante hond naast dit ras te hebben.

Verzorging

De Clumber Spaniël is is een van de spaniëlsoorten die het minste onderhoud behoeven; vanaf ongeveer tien maanden moeten hun poten iedere twee maanden worden getrimd en vanaf een jaar moeten ook de pluimen onder hun ooringang en iedere twee maanden die van de pols tot de poot bij de voorpoten en van de hak tot de poot bij de achterpoten getrimd worden.

De ideale eigenaar

De Clumber Spaniël is ideal voor mensen die letten op de lichaamstaal en algemene gezondheid van een hond en die gevoel voor honden hebben. De ideale eigenaar zorgt ervoor dat de Clumber twee maal per dag beweging krijgt, zijn vacht wekelijks verzorgd wordt en om de acht weken getrimd wordt. Onder ideale omstandigheden heeft hij de beschikking over een redelijk formaat tuin met gras.

Parken of goede wandelgelegenheden zijn om de hoek en zijn uitnodigend en interessant voor hond en eigenaar. De Clumber Spaniël went zich er makkelijk aan huishond te zijn, maar zijn gezondheid is er het beste mee gediend als hij de beschikking heeft over een klein stuk tuin (met goed onderdak en slaapgelegenheid) en af en toe kan ravotten in de grotere tuin.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy