Cesar imagery

Chesapeake Bay Retriever

In 1807 leed een Engels schip schipbreuk voor de kust van Maryland en bij de overlevenden waren twee puppy’s, een rode die Sailor heette en een zwart vrouwtje dat Canton heette. Het waren Newfoundlander puppy’s, een ras dat gebruikt werd om vissers te helpen hun netten terug te halen. De plaatselijke jagers op waterwild gebruikten deze pups en hun nakomelingen raakten snel bekend om hun moed en bekwaamheid in de ijskoude wateren van de Chesapeake baai. De oorspronkelijke pups werden gekruist met andere rassen uit deze omgeving, waaronder Water Spaniëls, krulharige en kortharige retrievers, pointers, setters en coonhounds. De fokkeuze werd altijd gebaseerd op superieur werkvermogen.

De kracht en het uithoudingsvermogen van de Chesapeake Bay Retriever, en zijn ongelofelijke moed stelden deze dieren in staat heel lang achter elkaar te zwemmen en op een dag meer dan 200 eenden uit het water te halen. Het ras kreeg de reputatie van een hond die zijn gelijke niet kende in sneeuw, ijs en zware zee, omdat koud water hem niet deerde.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

De Chesapeake Bay Retriever kan 12 jaar worden, maar wordt makkelijk 14 jaar met de juiste voeding en een liefdevolle omgeving waarin hij tot zijn recht komt.

Gemiddelde grootte en gewicht

Een gezond mannetje weegt 36 kg en meet 66 cm en een vrouwtje 25 kg en 54 cm.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De Chesapeake Bay Retriever is geschikt voor vele doeleinden, hij is geweldig gezelschap en een individualist die onafhankelijk en loyal is met een zekere afstandelijkheid. De Chesapeake hecht zich maar aan één gezin en heeft een sterk beschermende aard voor alles wat hem of zijn gezin toebehoort. Het ras is lief voor kinderen en stelt zich heel beschermend jegens hen op.

Ze worden beschouwd als een intelligent ras met een slimme en tevreden natuur. Als retriever hebben ze een opmerkelijk goed geheugen om veel dingen achter elkaar terug te brengen en ze kunnen ook goed aanwijzen. Het geheugen van de Chesapeake blijkt vooral bij andere activiteiten als gehoorzaamheidstraining, want ze zijn heel gemakkelijk te trainen.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Als een Chesapeake Bay Retriever eenmaal een lid van het gezin is, accepteert hij alle leden van dat gezin, mens en dier. Hij is graag bereid andere huisdieren in zijn kominkrijk op te nemen, maar hij is wel heer en meester.

Verzorging

De Chesapeake Bay Retriever heeft weinig onderhoud nodig. Een keer per week borstelen is meer dan genoeg om de vacht schoon te houden, Maar als de hond minstens een keer per week kan zwemmen hoeft dan niet. De Chessie kan beter niet met zeep gewassen worden, want daarmee wordt de natuurlijk beschermende olie verwijderd. De olie maakt zijn vacht bijna waterdicht en gras of vlooienallergieën, dermatitis of andere huidproblemen komen haast niet voor bij dit ras. Volwassen honden hebben weinig beweging nodig, maar voor opgroeiende pups is dat wel belangrijk. Met hun grote liefde voor water moeten deze honden zo vaak kunnen zwemmen als maar mogelijk is.

De sterk beschermende aard van dit ras voor zijn gezin kan voor agressief worden aangezien en daarom is het belangrijk hem op jonge leeftijd met andere dieren en mensen en vooral mannetjespups in aanraking te brengen. Als een Chesapeake Bay Retriever eenmaal de basisregels begrijpt, zullen er zich geen problemen meer voordoen, maar het is belangrijk hem deze basisregels op jonge leeftijd te leren omdat een volwassen Chessie een groot en sterk dier is. Er komen twee erfelijke genetische ziektes bij het ras voor, heupdysplasie en progressieve retina-atrofie, waardoor ze blind kunnen worden.

De ideale eigenaar

Iedereen die ervoor kan zorgen dat de Chesapeake Bay Retriever onderdeel uitmaakt van zijn leven en die een hond kan trainen en onder controle kan houden. In het ideale geval leidt deze persoon een actief buitenleven en is hij in staat de liefde en genegenheid, die de hond zeker zal geven, ook terug te geven. Het ras is een geweldig huisdier voor kinderen en zal urenlang met ze spelen.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy