Cesar imagery

Australische Cattle Dog

Het Australische Cattle Dog ras kwam op in de dertiger jaren van de negentientiende eeuw toen men behoefte had aan een hond die vee kon drijven in het harde klimaat van Australië. Vandaag de dag is het ras het resultaat van vele jaren selectief fokken. Vijf rassen hebben aan de ‘samenstelling’ van dit ras bijgedragen.

Eerst werd de dingo met een Engels hondenras gekruist, de Smithfield, het product daarvan werd gekruist met de kortharige Blue Merle Collie (tegenwoordig bekend als de Duitse Collie). Deze werden vervolgens gekruist met Dalmatiërs om de liefde voor paarden en de bescherming van de eigendommen van de baas in het ras te brengen.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Deze Australische bastaard wordt wel 15 jaar en kan met de juiste verzorging en voeding wel 20 worden.

Gemiddelde grootte en gewicht

Als dit ras in topconditie is, kan het vrouwtje wel 23 kg wegen en 43 cm hoog worden; het mannetje weegt dan zo’n 27 kg en wordt 51 cm hoog.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

Australische Cattle Dogs zijn trouw, moedig en toegewijd en bezitten een natuurlijke geschiktheid om vee te drijven en met vee om te gaan. Vreemden vertrouwen ze niet en ze zullen het gezin en hun bezittingen met hun leven beschermen. Ze zijn van nature niet agressief, maar als ze geprovoceerd worden, zullen ze het niet zonder gevecht opgeven.

Overweg kunnen met andere huisdieren

De Australische Cattle Dog kan met andere dieren in huis overweg zolang als ze langzaam en ontspannen geïntroduceerd worden. De beste manier om dit te doen is door de dieren elkaar een paar weken te laten ruiken en zien door een draadhek totdat ze beseffen dat ze geen bedreiging voor elkaar vormen.

Verzorging

Hoewel de Australische Cattle Dog eigenlijk een werkhond is, doet hij het ook goed als stadse gezinshond zolang er maar aan zijn bewegingsbehoefte voldaan wordt (en dus ook aan hersentraining). Gehoorzaamheidstraining is een must voor Australische Cattle Dogs, omdat hun hersenen op de juiste manier gestimuleerd dienen te worden zodat ze niet zelf op allerlei ideeën komen – denk aan graven, de was van de lijn trekken, bomen snoeien, tuinaanleg en over het hek springen.

De ideale eigenaar

De ideale eigenaar voor de Australische Cattle Dog moet iemand zijn die graag een actieve hond heeft. De Australische Cattle Dog houdt absoluut veel van kinderen, maar kan net als alle andere hondenrassen nooit alleen gelaten worden met ze. Oudere mensen vinden een Australische Cattle Dog misschien iets te veel werk.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy