Blog: wat te doen met de hond?

Geplaatst op 24-04-2017

Wat te doen met de hond?

Dit lijkt een vraag die je je vaak stelt als je op vakantie wilt gaan. Nu kan ik een week met mijn echtgenote mee naar Zuid-Afrika voor haar werk. De kinderen hebben natuurlijk geen vakantie maar kunnen gelukkig logeren bij Opa en Oma en vriendjes. Echter de hond is altijd minder makkelijk bij mensen onder te brengen, dat was al zo toen we de vorige hadden, die was nochtans een stuk kleiner. Gelukkig krijgen we het vaak uiteindelijk toch voor elkaar dat de hond niet persé in een pension hoeft en dat is wel zo prettig voor Loes. Hoewel ik ook weleens denk dat zij het ravotten met soortgenoten op prijs zou kunnen stellen, dus wie weet.

Een andere gedachte die bij je opkomt in deze tijd van terreur en vliegtuigongelukken is denken aan een testament, stel dat je beide omkomt bij een aanslag of ongeluk. Je zou bij deze gedachte bijna de neiging krijgen om achter je geranium te blijven zitten of los van elkaar te gaan reizen. Ik denk dat het in ieder geval verstandig is om een testament op te stellen zodat je achterblijvers niet aan hun lot worden overgelaten. Het spookbeeld van kindertehuizen en boze profiteurs doemt dan wel even bij je op. Zo ging ik langs onze lokale notaris om eens wat informatie hierover in te winnen. Daar viel mijn blik op een folder over huisdieren. En inderdaad, volgens mij denkt niemand aan huisdieren bij het opstellen van een nalatenschap. Er blijkt dus wel degelijk iets voor je huisdier vastgelegd te kunnen worden. Men kan vastleggen dat het dier absoluut niet in het asiel terecht mag komen. Maar ook bijvoorbeeld dat het geëuthanaseerd moet worden bij overlijden van het baasje. Gelukkig kan dat niet zomaar en moet daar wel een grondige reden voor zijn zoals een aandoening waar veel zorg voor nodig is en die alleen de baas kon leveren, maar ook als er geen enkele opvang voor zo’n dier zou kunnen zijn. Kortom dat mag alleen als dat in het belang van dat dier zelf is.

Zo’n beschrijving in een testament wordt een “Huisdierenclausule” genoemd. Je kunt dat bijvoorbeeld ook opnemen in een zogenaamd levenstestament waarin staat hoe zaken geregeld moeten worden als je dat zelf niet meer zou kunnen, dus als je nog niet dood bent. Ook bepaalde regels met betrekking tot de verzorging kunnen hierin worden opgenomen. Amerikaanse toestanden waarin een huisdier als enige erfgenaam wordt opgenomen komen in Nederland niet voor. Stel je voor, een labrador die ineens multimiljonair wordt! Die zou al zijn geld erdoor jagen aan eten.

Dergelijke clausules zou je ook kunnen inbouwen in huwelijkse voorwaarden zodat er bij een vechtscheiding geen gesteggel over een dier kan plaatsvinden. Nu zal in Nederland de rechter bepalen aan de hand van gegevens wie het dier heeft aangeschaft dat diegene ook het huisdier uit de scheidingsboedel verkrijgt. Er worden net als bij kinderen in dergelijke situaties ook wel omgangsregelingen opgesteld.

In ieder geval genoeg stof tot nadenken om te zorgen dat boze familieleden Fikkie niet de twee miljoen aan Dentastix door de neus boren mocht je niet meer voor hem kunnen zorgen!