Hoe voed je je kids op?

Geplaatst op 10-07-2017

Hoe voed je je kids op?

Goede vraag voor een hondenblog. Want in grote lijnen werkt dit min of meer hetzelfde.

Wie van onze generatie is er niet groot geworden met Gaus? Ik heb altijd zijn programma’s gekeken en van elke vernieuwing op zich wel weer wat geleerd. Zo begon het aanvankelijk met de wurgkettinkjes waarmee je een hond een soort corrigerende nekbeet toediende. Het idee was om iets dergelijks als een wolvencorrectie toe te passen. Die figuren gaan in zekere zin ook niet bepaald zachtzinnig met elkaar om. Echter wij als baasjes hebben niet altijd het juiste momentum te pakken en dan wordt een dergelijke correctie al snel onwerkzaam. Hetzelfde geldt voor de elektrische schokbanden en ook de citronellabanden. Deze laatste wordt vaak gebruikt voor het afleren van blaffen door verlatingsangsttypes. Meestal komt de eigenaar thuis in een huis vol frisse citroengeur, wat de effecten op het blaffen op zijn minst twijfelachtig maakt.

Het blijft allemaal een zaak van goede timing. En ook, niet geheel onbelangrijk, consequent zijn. Als bijvoorbeeld je kind bij jou zeurt om een ijsje en je zegt nee, maar vervolgens geeft je partner dat wel, dan weet zo’n kind in een vergelijkbare situatie meteen de boel te manipuleren. Honden zijn daar beslist niet anders in.

Inmiddels is het alleen maar straffen van ongewenst gedrag ook een achterhaald systeem. Echter, er zijn stijlen die zich alleen richten op het belonen van goed gedrag. Dit in de hoop dat het gewenste gedrag dan in frequentie zal toenemen. Zo was er ooit een voorstel om hardrijden te voorkomen door een prijs toe te kennen aan het niet te hard rijden. Het heeft het niet gehaald.

Kortom het blijft een bezig vak die opvoedkunde. Wat bij kinderen opvoeden vaak wordt vergeten is dat je ze iets kunt uitleggen. Je kunt ze vertellen dat ze iets verkeerd hebben gedaan en vooral uitleggen dat dat niet goed was. Bij een hond werkt dat niet helaas, maar wel dat je ze dus niet alleen moet straffen maar dus ook belonen als ze een keer iets goeds doen. Hij moet ook leren wat goed of slecht is.

In die zin heeft een andere gedragsguru het in zijn programma’s altijd duidelijk over dat het honden zijn en geen kinderen. In die zin geeft hij écht goede voorlichting m.b.t. het verschillend omgaan met mensen en dieren, zoals honden die agressief worden als ze van het bed af moeten als je wilt gaan slapen. Je kunt dan zo’n dier beter consequent niet meer op dat bed laten slapen.

Ik heb onlangs met mijn jeugdheld in Fikkie TV op mogen treden. Het was leuk om te zien hoe zo iemand na al die jaren nog steeds even enthousiast is over zijn werk. Voor mij ook weer een inspiratie!