Blog: Een keiharde

Geplaatst op 23-01-2017

Een keiharde!

Enig idee wat de hardste structuur in het lichaam is? Dat zijn niet je botten of je haren maar je tanden! Naast mijn voorliefde voor dieren had ik tijdens mijn middelbareschooltijd een andere passie, archeologie. Daar kwam ik vaak bij opgravingen, waar ik aan meehielp, dierlijke resten tegen die vaak al zeer oud waren. Gebitsdelen van dieren die uit de romeinse tijd stamden waren vaak nog in zeer goede staat. Ze zullen echter niet de beschikking hebben gehad over alle verzorgende producten die we tegenwoordig bij huisdieren kunnen toepassen. Hoe beroerd een skelet soms kan zijn bij een opgraving, vaak zijn de tanden nog prima intact. Zoek maar eens het skelet op van de hond die is opgegraven bij de aanleg van de Betuwelijn. Het moet een formaat golden retriever geweest zijn.

Als we nog een tandje verder teruggaan in de tijd, de absolute prehistorie, dinosauriërs en aanverwanten, dan zie je tandstructuren die door de tijd eigenlijk nauwelijks lijken te zijn veranderd! Bij een 400 miljoen jaar oud fossiel van een vis lijken de eerste echte voorlopers van een soort tanden aanwezig te zijn in de vorm van een soort afgeleiden van de schubben. Bij een reptielachtig dier van 275 miljoen jaar oud is voor het eerst een soort tandbederf aangetroffen wat naar alle waarschijnlijkheid ook nog eens heel pijnlijk geweest moet zijn. Wat bovendien nog meer raakt aan waar we tegenwoordig met ons allen mee bezig zijn is de fossiele tandplaque en tandsteen van pak weg 400 duizend jaar oud, hier bleken voedselresten en luchtvervuiling in terug te vinden.

Omdat wij als baasjes niet hopen ooit opgegraven te worden, en ook niet onze huisdieren, en dan als voorbeeld te dienen voor hoe slecht onze gebitten wel niet waren, organiseren we in februari weer de maand van de gebitscontrole. Gedurende deze maand kun je veelal gratis het gebit van je huisdier door een dierenarts laten controleren. Daarbij wordt de nodige informatie gegeven over hoe je de plaque bij de tanden te lijf kan gaan: met poetsen en kauwen op speciale kauwstaven zoals DentaStix™. Het is ook niet zozeer dat die keiharde tandstructuur beschermd moet worden, maar de basis zit hem in het voorkomen dat de ophanging van de tand in het kaakbot niet verloren gaat door de ontstekingsreactie die gericht is tegen de bacteriën in de plaque. Daardoor kunnen tanden los gaan zitten en uitvallen, dan wordt het goed zoeken voor de archeologen van de toekomst!

Mochten jullie mij live bezig willen zien dan kan dat in februari in het programma poetsbazen op Nickelodeon en op Fikkie TV op internet.

Veel poetsplezier in februari!