Blog: Berengebitten Oekraïne

Geplaatst op 26-09-2017

Berengebitten Oekraïne.

Komende woensdag is het dan zover. Ik vlieg met mijn tandheelkundige instrumentarium naar een tweetal berenopvangcentra in de Oekraïne. Daar zal ik met een team uit Duitsland de gebitten op orde brengen van beren die uit benarde gevangenschappen gered zijn in de regio.

Ondanks een verbod op deze praktijken worden er nog steeds beren gevangen in de regio die veelal worden gebruikt om jachthonden mee af te richten. Gelukkig is er een organisatie die hier bovenop zit om deze omgang met beren te stoppen: Vier Pfoten. Deze is ooit opgericht in Wenen en verzorgt de verdere professionalisering van verschillende typen dierenopvang in de hele wereld. Ik heb ooit hun tijgers aan hun gebitten behandeld bij Felida in Friesland wat ook weer onderdeel uitmaakt van Vier Pfoten:

Bekijk dit filmpje op youtube

Nu gaan we een aantal Europese bruine beren hun gezondheid beoordelen en zo nodig meteen behandelingen inzetten. Een voorbeeld van een dergelijke opvang kun je zien op het volgende webadres:

www.vier-pfoten.org/en/projects/bears/bear-sanctuary-domazhyr/

Zoals je ziet doet deze organisatie echt structureel goed werk.

Omdat je niet weet wat je gaat aantreffen, heb ik al mijn tandheelkundige spullen inmiddels ingeladen om mee te nemen. Het kan zomaar zijn dat je wortelkanalen moet behandelen of gaatjes vullen of kiezen moet trekken. Het team uit Berlijn van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW) zal zich met de narcoses, röntgenfoto’s en de overige kleine chirurgische ingrepen bezighouden. Hopelijk kunnen we de dieren na alle ellende die ze hebben meegemaakt weer een wat vrolijker leven bezorgen. Wellicht dat de firma Mars eens kan nadenken over een berenformaat Dentastix om ze ook nog wat te snacken te kunnen geven. Ik zal in dit blog ook weer verslag van deze reis proberen te doen. Ik wil proberen ook via onze facebookpagina live video te sturen, maar dit hangt af van het bereik op locatie. Dat zal natuurlijk niet in een dicht bevolkt winkelcentrum met veel wifi zijn. Houdt in ieder geval mijn praktijkfacebook in de gaten voor eventuele content over dit project:

Tot een volgende blog, als ik niet word opgegeten!