Blog

Bekijk hieronder alle blog-items van PEDIGREE®!

Wil je graag op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws en lopende acties? Meld je dan hier aan voor de gratis PEDIGREE® Nieuwsdienst en ontvang enkele keren per jaar een mailing met handige informatie, speciaal afgestemd op jouw hond!

Blog: De Dierendag Fikkie-TV finale!

Geplaatst op 04-10-2017

Vanochtend vroeg werden we in het Griftpark in Utrecht verwacht. Hier werden de laatste ronden voor de verkiezing van de hond die in “Goede tijden, slechte tijden” mee mag gaan doen gehouden. Ook hierbij een hoofdrol voor Onnedi en Dolly.

Er hadden zich 10 honden met een grote schare fans verzameld. Honden variërend van Golden retriever tot Jack Russel. Hierbij waren Norma Jesse, een dierencasting deskundige en ikzelf als jury aangesteld. In de verschillende proeven van bekwaamheid zijn we vooral gaan letten op de interactie van de hond met de baas en ook op de gezondheidsuitstraling van het dier. Dionne Slagter praatte het geheel aan elkaar.

Er waren drie onderdelen. Om te beginnen een run op een soort ministormbaan waar alle honden massaal op af moesten rennen. Een erg geestig onderdeel waar een ware “stampede” op ons afkwam. Bij dit onderdeel moest al een gedeelte van de kandidaten zich gewonnen geven. Hoewel we als jury toch iedereen graag hun plaats gunden moesten we toch streng zijn.

Aan het volgende onderdeel mochten nog maar vijf kandidaten mee doen. Hierbij mocht iedereen de skills van de hond tonen en ook met name die van de bazen om de hond dat te laten doen wat van ze werd verwacht. Verschillende kunstjes passeerden de revue en ook hier moesten we een duidelijk oordeel vellen middels een puntensysteem. Hierbij hebben we gelet op interactie met de baas, originaliteit en moeilijkheidsgraad van de oefening die men deed. Uiteindelijk bleven er bij dit stuk twee kandidaten over die precies even veel punten hadden. Kortom een gelijkwaardig stel om de finale in te gaan!

De finale werd gevormd door een speciaal parkoers met veel verleidingen voor de betreffende honden. En dat kostte wat zelfdiscipline bij twee figuren die met elke vorm van maagvulling omkoopbaar bleken. Nu waren er niet alleen culinaire afleidingen ingebouwd maar er liepen ook veel losse andere honden rond in het park, dit was op zich al een uitdaging als je een vrij sociale hond hebt. Uiteindelijk heeft de kandidaat met de meeste zelfdiscipline de race gewonnen. Maar aan het einde kon geen enkele hond zich meer inhouden om niet toch ervan door te gaan met een dikke rookworst in de bek!

Kortom het was weer leuk om te zien hoe bazen en honden op elkaar reageren en hoe divers dat ook weer is.

Wil je de FIKKIE TV aflevering van deze dag zien? Dinsdag 10 oktober om half vier ’s middags verschijnt deze op het YouTube kanaal “Fikkie TV”. Dan zal ook meteen bekend worden gemaakt wanneer het GTST optreden plaats zal gaan vinden. Kortom een aflevering om niet te missen! Tot dinsdag!

Blog: Berengebitten Oekraïne

Geplaatst op 26-09-2017

Komende woensdag is het dan zover. Ik vlieg met mijn tandheelkundige instrumentarium naar een tweetal berenopvangcentra in de Oekraïne.

Hoe voed je je kids op?

Geplaatst op 10-07-2017

Hoe voed je je kids op?

Wie van onze generatie is er niet groot geworden met Gaus?

Blog: wat te doen met de hond?

Geplaatst op 24-04-2017

Wat te doen met de hond?

Dit lijkt een vraag die je je vaak stelt als je op vakantie wilt gaan.

Blog: IJskoud

Geplaatst op 17-03-2017

Ondanks het schitterende lenteweer toch even een avontuur van onze hond Loes in de sneeuw.

Zoals zovele landgenoten hebben wij ons tijdens de voorjaarsvakantie in de files laten meevoeren naar het Alpengebied om nog ergens een beetje winter te ervaren. In ons eigen kikkerlandje kon je ongeveer 3 dagen met gevaar voor eigen leven op een plas gaan staan met je schaatsen. Ik heb het lef niet gehad, want ik zag toch iets te veel wakken ontstaan. Om onze nieuwe hond Loes toch eens de lol van het in de sneeuw rennen te gunnen, mocht zij natuurlijk mee naar de bergen.

Blog: Een keiharde

Geplaatst op 23-01-2017

In februari organiseren we weer de maand van de gebitscontrole. Gedurende deze maand kun je veelal gratis het gebit van je huisdier door een dierenarts laten controleren. Daarbij wordt de nodige informatie gegeven over hoe je de plaque bij de tanden te lijf kan gaan: met poetsen en kauwen op speciale kauwstaven zoals DentaStix™.

Blog: Toskendokter uit Amsterdam

Geplaatst op 08-11-2016

Enkele weken terug heb ik iets gedaan wat op een site voor hondenliefhebbers waarschijnlijk vloeken in de kerk is, maar voor mij als tandheelkundig dierenarts wel de ultieme ervaring. Ik heb een tijger behandeld die verschillende afgebroken hoektanden had! De ultieme katachtige, dus feitelijk meer iets voor de Whiskas pagina’s. Kijk maar eens naar deze video van _Omroep Fryslân voor diegene die het gemist heeft, voor mij als dierenarts was het een schitterende ervaring!

Blog: Baby’s eerste dierendag

Geplaatst op 04-10-2016

Wellicht kunt u het zich nog herinneren dat ik voor de afgelopen Pasen onze hond Pip in heb moeten slapen. Eigenlijk wil ik dan even een jaar geen nieuwe hond omdat dat altijd een beetje als verraad aanvoelt. Ten tijde van de grote vakantie moesten we op de hond van de overburen passen. De jongens moesten aantonen dat zij wel degelijk de verantwoordelijkheid konden nemen inzake uitlaten en eten geven, anders geen nieuwe hond…

Blog: Zelfhulp dodelijk voor je dier?

Geplaatst op 08-09-2016

Toen ik klein was, of in ieder geval een jaar of tien ergens in de tachtiger jaren, had je Berendien die met allerlei mirakelse huismiddelen een beter leven beloofde. Het was geestige folklore maar toch had je figuren die het wat al te serieus namen. Er waren toch een boel mensen die graag met wat kastanjes in hun onderbroek om het huis wilden rennen om hun libido wat te verhogen. Om maar niet te spreken van gepekelde brandnetels in je neus om je tegen griep en verkoudheid te beschermen.

Blog: Grenzeloos dierenplezier

Geplaatst op 01-06-2016

Mooi dat Schengenakkoord, overal heen karren zonder ook maar even aan een grens klem te staan. Binnen EU verband althans, wat zeker als dierenliefhebber een groot voordeel is. Veelal stonden in het verleden de beambten toch wat glazig naar zo’n vaccinatieboekje te kijken waar vaak nog ergens een roze A4tje tussen gefrommeld zat als rabiësverklaring.

Blog: Een lekker bakkie koffie

Geplaatst op 12-02-2016

Vroeger als ik als kind weleens van de koffie van mijn ouders wilde proeven werd mij wijs gemaakt dat je dan rood haar zou krijgen. Hierbij wijzend naar mijn oudere broer met knalrood haar. Iets dergelijks probeer ik mijn zoons ook wijs te maken, echter de nieuwe generatie is wat minder goedgelovig dan de mijne. Tot mijn eindexamen geen druppel koffie aangeraakt!

Blog: Denk verder dan je neus lang is

Geplaatst op 05-02-2016

Vooroordelen, iedereen heeft er weleens mee te maken. Zo ook bepaalde hondenrassen, bijvoorbeeld Rottweilers, Dobermanns en Pitbullterriërs. Types die toch altijd wel het predicaat lastig of zelfs agressief en onbetrouwbaar krijgen. Maar een slecht opgevoede hond is in ieders handen gevaarlijk, sommige mensen zijn zelfs in staat om een Labrador agressief te maken.

Blog: Doe een check van de hondenbek!

Geplaatst op 21-01-2016

Zoals iedereen zijn we lekker 2016 ingerold. Vol goede moed en voornemens proberen we dit jaar écht minder te eten en te drinken en meer te sporten. Een hoop dierenbezitters proberen dit ook te extrapoleren naar hun trouwe viervoeter.

Blog: Vaccineren is meer dan slechts een spuit geven

Geplaatst op 16-12-2015

Je ziet het steeds vaker voorbij komen: gestunt met vaccinaties voor uw huisdier. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling. Vaccineren is tenslotte méér dan alleen het toedienen van een standaard vaccinatie. Daarom is vaccineren veel meer dan een alleen 'prikkie’. Je huisdier praat niet, dus het is belangrijk met enige regelmaat te controleren of zij zich goed voelen of dit in de nabije toekomst blijven doen.

Blog: Have a nice dierendag!

Geplaatst op 28-09-2015

Op 4 oktober mogen we weer al onze niet-menselijke vrienden in de watten leggen. Maar niet alleen dat, het is ook de bedoeling om stil te staan bij al die dieren die we dagelijks met ons allen opeten. Op de keper beschouwd heeft het gemiddelde huisdier het in Nederland niet heel slecht. Alles is relatief in deze, omdat ook sommige mensen in hun schier oneindige liefde voor hun huisdier dusdanig doorslaan dat het voor een huisdier juist beangstigend wordt. Ook kunnen dieren zo verwend worden met voer en snacks dat ze zichzelf klem eten en ongezond dik worden. Zo zal de heilige Franciscus het vast niet bedoeld hebben. Beide gevallen zouden ook als dierenmishandeling beschouwd kunnen worden, ondanks de goede bedoelingen. Maar tegen het licht van de huidige stroom vluchtelingen naar Europa en de achtergronden daarvan zou ik mij er maar niet al te druk over maken.

Blog: Lekker aan de diarree

Geplaatst op 11-09-2015

**Heerlijk aan de playa met wat rosados en tapas. En zo strompel je met je kinderen aan het einde van de middag weer terug naar je hotel om even het zand en de zonnebrand van de stranddag af te spoelen. Terwijl je alle ballen en strandspeeltjes in de tassen probeert te houden fladderen de kinderen al langs alle uitgestalde koopwaar op de weg naar het hotel. De winkeliers hebben daar wel strategisch hun plekken uitgekozen. Vaak om nog meer strandballen en zandspeeltjes in een tas te krijgen. De castagnetten en andere groot Spaanse voetbalsouvenirs rammelen om je oren tot een gele stellage van waar af een vrolijk kauwende Pedigree jack russel je tegemoet lacht opdoemt. **

Blog: Bloed in je bek!

Geplaatst op 16-07-2015

Zo wil het voorkomen dat je denkt een mooie nieuwe kauwstaaf aan je hond te hebben gegeven en dan blijkt dat beest ineens enorm veel bloederig slijm in zijn bek te krijgen! Mijn eerste reactie zou ook zijn: “Wat een slechte kauwstaaf!” Ondanks het feit dat Bello met veel smaak zijn nieuwe snack heeft opgegeten, zet dat je toch op een verkeerd been.

Blog: Weer wat bijgeleerd!

Geplaatst op 17-06-2015

Afgelopen weekend ben ik naar het jaarlijkse EVDS congres geweest. Dit is dé bijeenkomst waar alle veterinair tandheelkundigen uit de wereld naartoe komen om van elkaars ervaringen te leren. EVDS staat voor European Veterinary Dental Society, een vereniging van alle Europese tandheelkundig dierenartsen. Ik mocht een verhaal houden over een Berberaap die ik afgelopen periode had behandeld.

Blog: Het nieuwe dierenpaspoort

Geplaatst op 15-04-2015

De zomer komt weer dichterbij, dus veel mensen grijpen weer naar hun tablet om eens wat te browsen naar een mooie zomervakantiedeal. Met de auto naar Duitsland of toch maar vliegen naar Spanje? Maar daarbij natuurlijk de hamvraag: “Mag Bello mee op reis?”. Tijd om eens dieper op deze vraag in te gaan in dit blog.

Blog: Don’t get into the light Pip!

Geplaatst op 03-03-2015

Zondagavond, kinderen net allemaal gewassen, nog even de vaat doen en wat was opvouwen. Pip mijn hond staat altijd te drammen naast me als ik de afwas doe. Borden likken, schoteltjes aflikkend de halve keuken doorschuivend en vervolgens weer al het bestek uit het bestekmandje likken in de vaatwasser waardoor je er weer ongeveer in moet kruipen om de gevallen theelepeltjes niet iets te laten vastlopen. Af en toe moet je wel een keer boos worden op de hond want ze eet zich letterlijk klem als je niet oplet. Als de lol er voor Pip wel weer een beetje af is gaat ze naar de kinderen in de woonkamer om te kijken of er daar nog wat snacken valt. Alles gaat als een vredige harmonieuze zondagavond ter voorbereiding op weer een hectische werkweek, week drie van de Maand van de Gebitsverzorging. Tot plotseling de jongens huilend uit de woonkamer schreeuwen dat Pip ineens heel raar doet.

Blog: gebitsonderhoud bij dieren, wat een onzin?

Geplaatst op 28-01-2015

Bovenstaande is een veel gehoorde opmerking die ik zowel van dierenliefhebbers als dierenhaters naar mijn hoofd geslingerd krijg. Op zich ook niet zo'n gekke gedachte als je bedenkt dat legio dieren in het wild prima gebitten hebben. Anders waren ze al lang allemaal uitgestorven..

Blog: Ebola bij honden, reden tot zorg?

Geplaatst op 30-10-2014

Wie zich de koortsachtigheid waarmee door gezondheidswerkers de Ebola-epidemie wordt bestreden wil voorstellen moet maar eens naar de film “Outbreak” kijken. Hierin worden mensen besmet door een illegaal uit Afrika geïmporteerd aapje. Hoe ze het hele probleem oplossen in 1 ½ uur tijd doet geen eer aan de werkelijkheid die zich nu in West Afrika afspeelt. Het zeer gevaarlijke Ebola-virus heeft al tot duizenden doden geleid, wat op de totale wereldbevolking niet veel lijkt, maar als door al ons gereis het virus zich over de wereld kan gaan verspreiden zijn de gevolgen niet te overzien. Inmiddels zijn de testen die met vaccins worden uitgevoerd veelbelovend en zal alleen de productie ervan de volgende uitdaging vormen.

Blog: Ik wil ook een Lassie!!!

Geplaatst op 22-09-2014

Toen ik klein was, echt klein, dus een kleuter, verslond ik alle films waar dieren in voorkwamen. ‘Lassie’ was ik eigenlijk nog te klein voor. Maar het begon natuurlijk met ‘Benji’ en ook ‘The Cat from outer space’. Vooral die laatste film zou nu echt niet meer kunnen, omdat het een Abessijnse kat was die ze gewoon door een studio lieten wandelen met een voice over en een space-halsband om zijn nek. In die tijd was het nog zo dat er elk jaar één film uitkwam met een heleboel spullen die er van gekocht konden worden. Niet alleen de gadgets gingen als warme broodjes over de toonbank, maar ook de levende evenbeelden van die filmhelden. In mijn omgeving bestond een groot gehalte aan Lassie-honden die al enigszins op leeftijd waren, welke stamden uit de eerste hype op filmhondengebied. Ik vroeg mij dan dikwijls ook af waarom wij niet zo’n heldhaftige Lassie hadden i.p.v. een Duitse staande. Zo zijn er heel wat ‘Benji’s’, ‘Boomers’ en ‘Beethovens’ gefokt om maar aan die filmische vraag te voldoen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die ‘101 Dalmatiërs’. Dit fenomeen staat ook wel bekend als het ‘Lassie-effect’.

Blog: Vier de dieren op 4 oktober!

Geplaatst op 02-10-2014

Zaterdag is het weer Dierendag. Een moment om weer eens stil te staan bij alle dieren in de wereld, de geboortedag van de Heilige Franciscus maar tevens bij de sterfdag van Rembrandt van Rijn (†1669). Daarnaast is er momenteel een speciale campagne van de Dierenbescherming. Hierin wordt gesteld dat jaarlijks 20,000 keer wordt opgetreden door de inspecteurs. Blijkt dat er nogal wat huisdieren op balkons worden opgesloten overdag en het verder zelf mogen uitzoeken. Ik vrees dat het gemiddelde huisdier geen enkel besef heeft dat het Dierendag is zaterdag. Schapen zullen van 4 oktober inderdaad weinig merken, vrees ik, want het valt precies samen met het islamitisch offerfeest. Maar voor de voltallige dierenbranche is 4 oktober natuurlijk een moment om weer eens flink over elkaar heen te buitelen met uitingen van wie nu eigenlijk wel de grootste dierenvriend is en de beste aanbiedingen voor het huisdier heeft! Mijn hond wordt nog steeds erg blij van Dentastix! Voor haar is het elke dag dierendag, de hele dag bij de baas en nog snacken ook.

Blog: Stram op je ouwe dag!

Geplaatst op 28-08-2014

Afgelopen zomervakantie verbleef ik met het hele gezin in de Alpen. Dat is dus het hele gezin, ook onze hond Pip. Bij even uitrekenen bleek het al zeker de 22ste keer te zijn dat ze zo hoog in de bergen mee is geweest. Elk jaar denken we weer: “Gaat ze die bergtochten nog trekken?”. Ieder jaar verbaast ze mij weer met de opleving die ze krijgt als ze op zo’n 1500 meter boven zeeniveau uitstapt. Ze kaffert minder mensen uit die onverhoopt je verblijfplaats passeren en ze wil ’s ochtends graag mee uit, zelfs als het regent. Elk jaar lijkt ze de 1000km op een postzegel liggen in de auto, daar graag voor over te hebben.

Blog: Draaideurcriminelen?

Geplaatst op 15-07-2014

Kijken naar dieren is leuk maar het hebben ervan nog veel leuker. Toch zijn er een hoop aspecten om wel even bij stil te staan als je onverhoopt van plan bent inderdaad een dier te willen gaan verzorgen. “Tot de dood ons scheidt” moet je hier wel bij denken, want zo’n hond of kat is wel volledig afhankelijk van je. Toen ik mijn hond in Rotterdam uit het asiel haalde ergens in 2001 bleek zij al 4 eigenaren versleten te hebben in haar 4 maanden die ze toen oud was. Telkens met een smoes over het niet zindelijk worden werd ze teruggebracht. We hebben gemerkt dat onze vrijheid de eerste maanden aardig werd ingeperkt. Maar uiteindelijk kan Pip tot nog toe bijna 24 uur poep en plas ophouden! En wat een tof beest bleek het te zijn, ze is inmiddels alweer 13 jaar bij ons en gaat overal mee naar toe, naar de praktijk, op vakantie, naar school enz. enz.

Blog: Oververhit? Wind je niet op!

Geplaatst op 17-06-2014

Er zijn van die dagen dat je het geluk hebt een deftig feestje bij te mogen wonen. Het was een erg mooie lentedag en dus bij uitstek geschikt voor een Amerikaans bedrijf zich aan het Nederlandse publiek te presenteren. Het bedrijf had in geen enkel opzicht iets met dieren te maken en bood mij een leuke gelegenheid eens met mensen te spreken die in hele andere takken van sport werkzaam waren dan in het genezen van dieren. Echter, zodra men doorheeft wat ik doe voor de kost, komen de second opinion vragen los. Dan blijken ook directeuren van allerlei bedrijven weer dieren te hebben van allerlei soorten en maten. Na een paar uur consulteren was het tijd om te vertrekken.

Blog: Steriliseren of niet steriliseren, dat is de vraag…..

Geplaatst op 04-06-2014

Met de zomervakanties in aantocht beginnen de meeste dierenasielen alweer knikkende knieën te ontwikkelen. Soms is voor mensen het verschil tussen pension en asiel niet helemaal duidelijk en denken ze dat je een dier continu in het asiel kunt stallen en niet meer ophalen. Zo lopen dergelijke instanties aardig vol door het aanbod van ongewenste gelegenheidsnestjes en andere tijdelijke vrijages.

Blog: Impulsief koopgedrag

Geplaatst op 05-05-2014

Iedereen kent ze wel, de impulsaankopen. Zo sta je voor de kassa in de supermarkt en heb je met jezelf afgesproken meer te sporten en gezonder te eten, belandt toch plotseling die chocoladereep op de lopende band. En als je dan kauwend naar buiten loopt met de rest van je avondmaaltijd denk je alleen maar, “wellicht was dit niet zo’n goed idee……” Zo heb ik menig LP en CD gekocht toen het nog geen digitaal tijdperk was, waarvan je je achteraf kon afvragen of de hele plaat wel zo goed was.

Blog: De Klok een uur vooruit

Geplaatst op 31-03-2014

In de nacht van 29 op 30 maart was het weer zo ver, de zomertijd ging in. Voor ons als gezin weer altijd een zware nacht. Zeker omdat het dan in de ochtend weer zo donker is, helpt het niet mee om wakker te worden. Het geestige is dat dit ook zo voor onze hond lijkt te werken.

Blog: Lentebeestjes - Teken

Geplaatst op 26-03-2014

Na een korte zomerse hickup van een week geleden werden we weer in een stuk herfst gestort. Mijn eigen hond haat regen en wil met dergelijk weer ook altijd weer zo snel mogelijk naar binnen. Dus niet alleen voor mensen was het een domper. Voor wie het helaas niet zo’n domper is zijn de Teken.

Blog: Honden laten tanden zien op Facebook

Geplaatst op 21-03-2014

Op Facebook zijn afgelopen week tientallen hondengebitten gecontroleerd door dierenarts Marnix Lamberts. Het is de eerste keer dat een dierenarts gebruikmaakt van social media voor een consult. Foto’s van hondengebitten werden grondig geïnspecteerd door de dierenarts die bij elke foto een advies plaatste. De meeste tanden zagen er piekfijn uit, sommige hadden meer aandacht nodig. Met de actie wordt aandacht gevraagd voor de Maand van de Gebitsverzorging. Volgens de dierenartsen is extra aandacht nodig omdat het hondengebit, net als dat van mensen, dagelijks verzorging nodig heeft.

Blog: Gebittenfeest in Amsterdamse Vondelpark

Geplaatst op 14-02-2014

Afgelopen woensdag 12 februari was het zo ver, een actie om gebitten te controleren in het Amsterdamse Vondelpark. Insteek was om eens te kijken met een steekproef of de bewering van de 80% gebitsproblemen bij honden klopt.

Blog: High tech in je bek

Geplaatst op 21-01-2014

Dagelijks houd ik mij in mijn dierenkliniek in Amsterdam bezig met tandheelkundige en kaakchirurgische ingrepen. Om die zo optimaal te kunnen blijven uitvoeren moet je cursussen volgen zowel in persoon als online, relevante literatuur bijhouden en deelnemen aan werkgroepen. Alleen op die manier kun je in deze snelle digitale tijden de ontwikkelingen op je vakgebied als dierenarts nog bijhouden. De laatste cursus die ik gevolgd heb is een controversieel onderwerp geweest, namelijk gebitsimplantaten bij huisdieren.

Blog: Bad breath, big bear!

Geplaatst op 02-01-2014

Laatst werd ik gebeld door mijn collega uit DierenPark Amersfoort dat er een beer waarschijnlijk iets aan een tand zou hebben. Hij dacht dit omdat er door een fistel onder het linkeroog vuil lekte.

Blog: Nog hondenpootjes in de sneeuw?

Geplaatst op 19-02-2014

Al enige tijd ben ik met deze blog aan het wachten op echte strenge winterverhalen. Echter als je vandaag de dag naar buiten gaat klinkt en oogt de natuur meer als het vroege voorjaar! Zeker als je naar de Olympische Winterspelen in Sotsji kijkt, in dit subtropische gebied begint het gras al aardig door de sneeuwlagen op de pistes heen te groeien. Misschien kunnen we beter van Olympische Lentespelen spreken. Mooie anekdote is dat de slopestyle skiër Gus Kenworthy vijf pups van de dood heeft gered die hij na zijn medaille nog ergens op straat vond. Voor deze vijf is het in ieder geval goed geweest dat er een dergelijk evenement plaatsvond.

Blog: Dog breath: Who cares?

Geplaatst op 12-12-2013

Vandaag ben ik op weg om een cursus te volgen over het aanbrengen van gebitsimplantaten bij honden en katten. Een volgende aflevering zal ik verder ingaan op deze noviteit van de veterinaire tandheelkunde. Eerst nog even het volgende, want dat moet goed onder controle zijn mocht je aan een implantaat beginnen.

Blog: Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe!

Geplaatst op 27-11-2013

Na enige discussie is de goedheiligman dan toch weer aangekomen. Voor mijzelf altijd weer een uitdagende periode als het om zelfdiscipline gaat, de een na d’ and’re pepernoot komt voorbij zeilen om van alle marsepeinen geneugten maar te zwijgen! Kortom een periode waar ook menig huisdier zijn poten bij zal aflikken. Daarbij kom ik op een voor ons relatief onschuldig product maar voor honden potentieel giftig, namelijk chocola.

puppies

Inspiratie voor hondennamen

Geplaatst op 15-11-2013

Een belangrijke, maar ook leuke keuze na de aankoop van een puppy is de naam. Net als bij mensen zijn hondennamen duidelijk aan trends onderhevig. ‘Vroeger ‘ heetten heel veel honden Pasha, Hector, Herta, Bello of Blacky, stuk voor stuk namen die je nu niet zo veel meer hoort. Welke hondennamen zijn dan nu populair? De onbetwiste nummer 1 hondennaam van dit moment is Luna, gevold door Max, Diesel, Bo en Lady. En waarschijnlijk is de top 5 over 10 jaar weer heel anders!

Blog: Gelukkig en voorspoedig 2014

Geplaatst op 28-10-2013

Het lijkt wat overdreven zo vroeg al het wensencircus op te starten. Een beetje zoals de Nederlandse regering die de consument telkens gunstig probeert te stemmen en daarmee de economie weer op hol probeert te krijgen. Echter bedoel ik eigenlijk dat we om dat feest voor de honden ook een feest te maken op tijd moeten beginnen met bepaalde maatregelen om de angst voor vuurwerk zo ver mogelijk in te dammen.

Blog: Beugelbekkies!

Geplaatst op 17-10-2013

Als tandheelkundig dierenarts kom je tal van rariteiten tegen in de mondholten van dieren. Wat dat met name leuk maakt is dat je nooit naar één type gebit zit te kijken maar door alle diersoortverschillen een heel scala aan gebitstypen voorbij ziet komen.

Blog: Sex change!

Geplaatst op 09-10-2013

Het sexen van dieren op heel jonge leeftijd valt niet altijd mee. We hebben het dan niet over geslachtsgemeenschap, maar over het kijken of we met een jongetje of meisje te maken hebben.

Blog: Heilige Dieren op dierendag!

Geplaatst op 30-09-2013

Op 4 oktober is het weer zover, dan is het weer Werelddierendag. Een dag om eens even stil te staan bij de hoeveelheid ongein die we als mens met de medebewoners van deze aardkloot uithalen.

Blog: I am not a number! I am a free dog!

Geplaatst op 24-09-2013

Tegenwoordig wil je niet al teveel met je identiteit te koop lopen. Dus altijd weer oppassen geblazen met wat je op het web zet. Zo zou elke letter die ik hier intyp door de Amerikaanse overheid meegelezen kunnen worden. Met onze biometrische paspoorten kan heel wat meer gesjoemeld worden dan met het nummer wat aan onze huisdieren gehangen kan worden. Zo’n 150.000 dieren worden per jaar gechipt. Misschien dat er nog ergens een K9 divisie onze viervoeters in de gaten houdt. Je moet wat dat betreft de film “Cats & Dogs, the revenge of Kitty Galore” er maar eens op nakijken.

Blog: Zo uit je bek stinken, echt niet normaal!!

Geplaatst op 17-09-2013

Soms kan je hond je dankbaar in je gezicht komen likken. Die dankbaarheid wordt vooral geuit op momenten dat je niet echt wilt dat ze zo dicht bij je komen. Veelal na het eten van heerlijke ongewassen pens, rottende etensresten uit de struiken en vaak ook poep! En in dat laatste geval niet zelden van ónze soortgenoten...

Marnix Lamberts: De bloggende Dierenarts

Geplaatst op 11-09-2013

Voor je zie je de allereerste blog die de aftrap gaat vormen voor een hele serie met verhalen uit onze dierenartspraktijk. Ik ben Marnix Lamberts, dierenarts in Amsterdam. Momenteel ben ik ook voorzitter van de Werkgroep Veterinaire Tandheelkunde, een club tandheelkundig dierenartsen.