Hondenzoeker

Over jou

Je huis

Je tuin

Je omgeving

Dagelijkse tijd voor activiteiten (in minuten)

Eerder een hond gehad?

Gaan kinderen onder 16 jaar ermee wandelen?

Over jouw ideale hond

Grootte

Haarlengte

Tibetaanse Spaniël

De Tibetaanse Spaniël is een heel charmante en zeer intelligente kleine hond die van oorsprong uit de Himalaya afkomstig is. Als ras is hij al meer dan 2000 jaar bekend en werd gefokt door Boeddhistische monniken en lama’s. Hoewel de legende zegt dat ze in de kloosters het gebedswiel draaiden, was het een waakhond - hun scherpe zicht en gehoor maken hem tot waardevol gezelschap, vooral voor mensen die alleen wonen.


Tibetaanse Spaniël

Overzicht

Gemiddelde leeftijd

Tibetaanse Spaniëls kunnen 16 jaar worden.

Gemiddelde grootte en gewicht

Gemiddeld 25,4 cm & 4,1 – 6,8 kg

Verzorging

Karakter, eigenschappen en temperament

Intelligent, ondeugend, koppig en vastbesloten – net als een vroegrijp kind, en hoewel ze op gezette tijden je geduld op de proef stellen, wordt het ze snel vergeven door hun speelsheid en gevoel voor humor en puppy-achtige kenmerken die ze hun hele leven behouden.

Ze kunnen goed problemen oplossen en reageren heel erg op hun baasje. Tibetaanse Spaniëls voelen zich net zo thuis in een appartement als op een landgoed. Als ze niet goed ingesloten zijn, zullen ze op zoek gaan, dat is hun instinct. Het zijn geen honden voor een hondenhok, omdat ze zijn gefokt voor en gedijen op het gezelschap van de mens. Het is het beste als ze zelf via een hondenluikje naar binnen en naar buiten kunnen.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Geen probleem.

Verzorging

De Tibetaanse Spaniël is over het algemeen gezond en gemakkelijk te verzorgen. Hoewel de vacht van gemiddelde lengte is, komt hij niet snel in de knop en ruikt nauwelijks. Hij heeft een dubbele vacht - een zachte ondervacht voor de warmte en een langere, zijdeachte buitenvacht die vlak aanligt. Regelmatig baden en droogföhnen houdt de vacht in goede conditie. Deze honden zijn voor hun grootte erg actief en ze hebben regelmatig beweging nodig.

Voor wie?

De ideale eigenaar

Voor iemand die een kleine hond zoekt, maar die de zelfverzekerde individualiteit en charme van de Tibetaanse Spaniël bewondert. Het zijn ‘grote honden’ in een klein lijf – een beetje kat, een beetje hond, een beetje aap – ze hebben de onafhankelijkheid en nieuwsgierigheid van een kat, de trouw en waakzaamheid van een hond en de slimheid en ondeugendheid van een aap.